Home / News / 6 növény, amit sose tarts az otthonodban, ha allergiás vagy

6 növény, amit sose tarts az otthonodban, ha allergiás vagy

Talán nincs olyan ember, aki ne szeretné a növényeket az otthonában – az már más kérdés, hogy mennyire tudod őket életben tartani persze.

Ha viszont allergiás vagy bármire is, érdemes átgondolni, hogy milyen fajokat viszel be a lakásba, mert ezek is okozhatják az allergiás reakcióidat. Bár valószínűleg nem lesz akkora hatásuk, mint a kinti növényeknek, de megkeseríthetik a mindennapjaidat. Az alábbi 7 növényt inkább ne válaszd az otthonodba, ha allergiás vagy.

Orchidea

Bár gyönyörű szép virág, és sokak kedvence, néhány ember számára allergiás reakciót válthat ki a bőrön, ha megfogja.

A legrosszabb esetben szemdagadást, sőt, akár anafilaxiás sokkot is okozhat, így ha allergiás vagy, kifejezetten kerüld ezt a növényt.

Afrikai ibolyák

Ha porallergiád van, ezek a gyönyörű virágok egyáltalán nem bizonyulnak jó választásnak az otthonodba.

Nem magukkal a virágokkal van a baj, hanem azzal, hogy úgy gyűjtik össze a port magukon, mintha nem lenne holnap.

Kerüld el őket, ha nem akarsz egész nap tüsszögni.

Pálma

Alapvetően a pálmákkal nem lenne egy probléma, de néhány alfaj kibocsájt olyan polleneket, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki azokból, akik egyébként erre érzékenyek.

A megoldás vagy az, hogy nem vásárolsz a lakásba pálmát, vagy az, hogy olyat veszel, aminek nincs pollene.

Fikusz

Egy belga kutatás során a népszerű fikusz volt az, ami a legtöbb allergiás reakciót okozta, ezért a kutatók megállapították, hogy beltérre, az allergiások számára nem ajánlott.

Ennek legfőbb oka az, hogy a fikusz leveleinek felületén megjelenő kaucsuktejszerű nedv porszemekhez kötődve előbb-utóbb elterjed az egész szobában, ami az erre érzékenyekből csúnya allergiás reakciókat válthat ki.

Yukka és borostyán

A fent említett belga kutatásban ez a két növény végzett a második és harmadik helyen, ami azt jelenti, hogy ezek is kifejezetten veszélyesek lehetnek az allergiások számára.

Inkább kerüld el őket, ha nem akarsz felduzzadt szemeket, folyton folyó orrot és viszketést.

Bonsai fa

A bonsai fa azok számára lehet kellemetlen zárt térben, akik egyébként a nyírfára allergiásak.

Az ilyen allergiát azért különösen nehéz diagnosztizálni, mert nem követi a nyírfa természetes virágzásának ritmusát, hiszen benti növényről van szó.

Ha túl sok vizet adsz a növényeknek, az nem csak nekik rossz, hanem neked is: ha allergiás vagy, sőt, ha nem vagy, akkor is, mivel a túl nedves földben olyan gombák szaporodnak el, amelyek károsak az egészségre.

Kapcsolódó cikk a hirdetés után a következő oldalon, lapozz!