Home / News / 7 különleges helyszín a világban, ahová turista nem teheti a lábát: New York legkísértetiesebb szigetén kórház működött

7 különleges helyszín a világban, ahová turista nem teheti a lábát: New York legkísértetiesebb szigetén kórház működött

Ezeket a helyeket nem keresheti fel a nagy nyilvánosság.

A világban számos olyan hely található, amelyeket a legkülönfélébb okok miatt elzártak a nyilvánosság szeme elől. Gyakori ok például, hogy az adott terület veszélyes lenne a látogatókra nézve, de ennek a fordítottja sem ritka, azaz, hogy az esetleg felkerekedő embertömeg tenne kárt a látnivalókban, a környezetben.

Persze a tiltás olykor csak még jobban felkelti a turisták érdeklődését, nem véletlenül örvend egyre nagyobb népszerűségnek például az urbex, azaz az elhagyatott, omladozó házak, épületek felkeresése, ahova olykor akkor is bemennek, ha a falon öles betűkkel hirdeti a tábla, hogy „belépni tilos”. A következő helyszínek esetében nem lenne ilyen könnyű kijátszani a korlátozást.

Tiltott helyek a világban

A válogatásban szereplő attrakciókat csak felvételeken tekinthetjük meg, a turisták nem kereshetik fel őket. A modern civilizációtól elzárt, ellenséges törzs lakta sziget, páratlanul értékes régészeti lelőhely, furcsa jogállású, félévente gazdát cserélő terület is helyet kapott az összeállításban.

A North Brother Island egy apró, öthektáros sziget az East Riveren, New Yorkhoz tartozik. 1885-ig üresen állt.

Ebben az évben helyezték át ide a Riverside kórházat, ahol különböző járványos megbetegedéseket kezeltek. A második világháború után a harcokban részt vevő fiatalok és családjaik költözhettek ideiglenesen a területre, az 1950-es években kábitószerfüggők rehabilitációs központját hozták létre rajta.

A North Brother Islandon működő rehabilitációs központ hírhedtté vált a korrupcióról és az ápoltakkal szembeni kegyetlenkedésekről, így az 1960-as években bezárták.

A szigeten lévő épületek romos állapotúak, minden felett a növényzet vette át az uralmat, a látogatás tilos.

Surtsey egy vulkanikus eredetű sziget, ami Izland legdélebbi pontjának számít. A vulkánkitörés 1963. november 14-én érte el a felszínt, 1967. június 5-ig tartott.

Ekkor a sziget 2,7 négyzetkilométer volt, azóta csökken a területe. Csak kutatók kereshetik fel, ők nagy érdeklődéssel viseltetnek iránta, hiszen többek között azt is megfigyelhetik itt, hogy hogyan népesítik be a különböző fajok.

A franciaországi lascaux-i barlang falfestményeinek egy része 15-17 ezer éves. Négy gyerek fedezte fel 1940-ben, nyolc évre rá a francia állam megnyitotta a turisták előtt.

Nem kellett hozzá sok idő, hogy észrevegyék, a látogatók által kilélegzett szén-dioxid, később a mesterséges világítás, mind kárt tesznek a művekben. Az 1960-as évek végén bezárták a barlangot, a turisták számára elkészítették a másolatát Lascaux II néven.

Az aprócska Fácánok szigete az Atlanti-óceánhoz közel, a Spanyolországot és Franciaországot elválasztó Bidasoa folyón fekszik, e két ország fennhatósága alatt áll, érdekessége, hogy félévente gazdát cserél. A nyilvánosságtól elzárt, hiába keresnék fel a turisták, nem tehetik. A történelem során fontos találkozók színhelye volt, itt kötötték meg például a pireneusi békeszerződést 1659-ben.

Az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét agyagkatonák serege őrzi. A lelőhelyet 1974-ben földművesek fedezték fel. 2007-ben egy tekintélyes épületet mértek be a mélyben, ez lehet a tényleges sír, amit a mai napig nem nyitottak ki. A feltételezések szerint nagyon magas benne a higanykoncentráció is.

A császár már több mint kétezer éve háborítatlanul nyugszik, és nem valószínű, hogy ez a közeljövőben megváltozna.

A növények Noé bárkájaként is emlegetik a szigorúan őrzött Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert, ahol körülbelül egymillió növény magjait tárolják.

A cél, hogy egy világkatasztrófa esetén megmenthessék az emberiség számára nélkülözhetetlen vetőmagokat. Volt már rá példa, hogy egy ország igénylést küldött a magokra, a szíriai polgárháború miatt az aleppói magbank készletét kívánták pótolni.

Az Északi-Szentinel-sziget az Andamán-szigetcsoport tagja, ahová egyáltalán nem tört be a modern civilizáció, mert a terület lakói, a szentinelézek gyakran ellenségesek, és elutasítanak minden kommunikációt. A területet megközelítő hajókat is többször megtámadták, ez halálesetekkel is járt.

Pontos kutatások hiányában a sziget növény- és állatvilága sem teljesen ismert.