Home / Family / 8 étel, ami tiltólistás a baba számára: dietetikus szakemberek sorolták fel őket

8 étel, ami tiltólistás a baba számára: dietetikus szakemberek sorolták fel őket

Különböző ételek lehetnek veszélyesek a babákra nézve, egyesek enyhe, mások súlyos tüneteket okoznak.

Bizonyos ételekre még nincs felkészülve a kicsik szervezete, számukra egyes, akár egészséges falatok is veszélyesek lehetnek.

Vannak olyan táplálékok, amiket, még ha meg is szeretne rágcsálni vagy kóstolni a gyerek, inkább ne hagyjuk neki, kínáljunk fel valamilyen más alternatívát számukra. Az MDOSZ közleményében a szakemberek közzé tették a kerülendő ételek és italok listáját.

Ételek, amelyek tiltólistásak

  • Gyógy-, fekete és zöld tea,
  • nyers tej,
  • sűrített tej,
  • kecsketej: egyrészt táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelő a csecsemő számára, másrészt a tehéntej- és a kecsketejfehérje közötti keresztallergia kockázata magas,
  • koffein, alkoholtartalmú ital.
  • Nem hőkezelt, feldolgozatlan méz Clostridium botulinum baktériumspóra-tartalma miatt, ami, ha bejut a csecsemő éretlen bélrendszerébe, elsőként székrekedést okoz, majd gyenge szopásreflex,
  • kifejezéstelen arc, izombénulás következhet be, amely végül a légzőizmok leállásához és halálhoz vezethet. Ezért az egy évnél fiatalabb babának még a legkisebb mennyiségben se kerüljön az ételébe, teájába, de még a cumira se méz.
  • Fulladás veszélye miatt egészben adott dió, mogyoró, egyéb olajos mag, cukorka, cseresznye, kukorica, kemény, nyers gyümölcs vagy zöldségdarab.

Ételek, amelyek allergiát válthatnak ki

Ide tartozik a búza, a tehéntej, a tojás, a földimogyoró, a csonthéjasok, a dió, mogyoró, mandula, makadámdió, kesudió, fenyőmag, a szezámmag, a mustármag, a halak, a tenger gyümölcsei – mint a kagylók, rákok -, a szója, a zeller, a farkasbab.

Ezen élelmiszerek későbbi bevezetése nem indokolt, sőt annak elhalasztása fokozza az allergia kialakulásának kockázatát. Az allergén ételek, a tojás, hal, mogyoróvaj, betöltött négy hónapos kortól, tehát 5. hónap kezdetétől adhatók, de figyelni kell arra, hogy ezekből lehetőleg ne kapjon a baba egyszerre nagyobb mennyiséget.

Az új ételek mindig egyenként kerüljenek bevezetésre, hogy az esetleges tüneteket felismerjük. Ugyanebből az okból ajánlatos ezen ételek bevezetését a délelőtti órákra időzíteni.

Az ételek állaga

A folyékony-pépestől haladunk a darabos, majd a szilárd ételek bevezetése felé. A rágásra szoktatást általában 8-10 hónapos kor körül érdemes elkezdeni úgy, hogy villával törjük össze a főzeléket, egy-egy nagyobb, de egészen puha zöldségdarabot hagyva benne, amit a baba az ínyével összenyomhat.

A csecsemőnek szánt rágcsálnivalók legyenek borsónagyságúak, vagy egészen vékony, puha szeletek, melyek a fogínyek, a fogak között és a szájban könnyen összenyomhatóak és szétomlóak, ilyen a főtt brokkoli, édesburgonya, sütőtök, banán, puha körte, sárgabarack, sárgadinnye, mangó, avokádó, húsgombóc, sajt.

Kiemelendő, hogy a hozzátáplálás során figyeljünk a baba éhségre és jólakottságra utaló jeleire; türelmesen, a saját tempójában etessük, csökkentsük a csecsemő figyelmét elterelő ingereket, mint a tévé, telefon, minél többfajta ételkombinációval, ízzel ismertessük meg. Két új étel bevezetése között legalább három nap teljen el.