Home / Beauty / 8 tündéri, egészen apró falu itthon, ahol nyugalom, csend és béke vár az utcákon: mindegyik megér egy kirándulást

8 tündéri, egészen apró falu itthon, ahol nyugalom, csend és béke vár az utcákon: mindegyik megér egy kirándulást

Magyarországon számtalan békés, nyugodt falu található, aminek magával ragadó környezetében kalandos túraútvonalakat lehet bejárni.

Bárcsak meg lehetne állítani az időt, hogy az ember össze tudja szedni gondolatait, megnyugodjon, és egy kis békességre leljen a mindennapokban. Ilyenre természetesen nincs lehetőség, szerencsére a szabadidőben, belföldi utaknál rá lehet bukkanni azokra az aprócska, eldugott településekre, ahol a teljes csend és nyugalom várja az utazókat.

Ki szeret úgy pihenni, hogy közben egy mozgó tömegben préselődve próbál gyönyörködni a tájban vagy településben? A mindent betöltő hangzavarról nem is beszélve. Néha jó csak úgy kiszakadni, távol lenni a zsúfolt helyektől, és nagyokat sétálni a természetben.

Tündéri aprófalvak, ahol nyugalom vár

Magyarország viharos történelme során gyönyörű tájakon születtek meg a még százfős lakosságot sem elérő aprócska falvak, melyek hajdanán virágzó települések voltak. Jelenleg leginkább a béke szigeteként lehet rájuk tekinteni, és aki igazi kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyik, azoknak megéri ellátogatni a tündéri településekre.

A KSH 2020-as adatai szerint Iborfia Magyarország legkisebb falva lakosság tekintetében, mindössze 11-en lakják. A pici községet szellemfaluként is szokták emlegetni számos üresen kongó háza miatt. A göcseji lankák festői tája öleli körbe a nyugodt, mindössze egy utcából álló települést, ahol a közeli, bájos horgásztavat vagy a zsákfalu különleges haranglábait is meg lehet tekinteni.

A Tornai-dombság szívében fekszik Tornabarakony aprócska falva, ahonnét megannyi kirándulóhelyet lehet feltérképezni. Az Országos Kéktúra jelzését követve a térség gyönyörű panorámája nyílik a látogatók elé. A Barakonyi-patak völgyében megbúvó település kis ékszerdoboz, csendes, nyugodt környezete maximális kikapcsolódást biztosít.

Az Aggteleki-karsztvidék gyöngyszeme Teresztenye, mely többek között Árpád-kori templomot, forrásbarlangot is rejt. A Galya-fennsík lábánál elterülő zsákfalu harapni valóan tiszta levegőjű vidékén számos túra hívja barangolásra az ideérkezőket.

Nemesmedves alig lakott településének központjában áll egyik legnépszerűbb nevezetessége, egy T-34-es szovjet tank. Ez a harckocsi azt hivatott szimbolizálni, hogy ezt a falut “szabadították fel” utoljára a német megszállás alól szovjet katonák. Az idelátogatóknak a ma már békés határmenti falu közelében látható Vándor-forráshoz is érdemes elsétálni.

Lendvadedes a Zalai-dombság egyik kevésbé ismert pincefalva, melynek környékén egy impozáns horgásztó színesíti az egyébként is magával ragadó tájat. Érdemes feltérképezni kanyargós útját, mely a pincesorhoz vezet, de a település különleges, zárt szoknyás haranglábát sem szabad kihagyni.

A vulkáni hegyek találkozásánál lapuló Garáb is tökéletes úti cél azok számára, akik természetközeli, csendes pihenőhelyet keresnek. A Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet éke a ritkásan lakott község, mely a vidék legmagasabban lévő települése. A közelben halad az Országos Kéktúra vonala is, ami lélegzetelállító panorámákhoz vezeti el a természetjárókat.

A Zalai-dombság erdőségei között megalapult Börzönce igazi kincs, változatos helyeket lehet bebarangolni a bájos vidéken. A piciny helyen csordogáló Kürtös-patak mellett még a közeli hegyre épült Szent Lőrinc-kápolnát is érdemes megtekinteni, ahol akár egészen a Badacsonyig nyíló látkép várja az érkezőket.

Az Iborfia közelében található Gombosszeg szintén a Göcsej tájegységben terül el. A magával ragadó dombvidéki faluból számos túraútvonalat lehet bejárni, de a békés községben is érdemes körbenézni. Itt található az egyedülálló Kígyó-árok, mely egy olyan legendáról emlékezik meg, miszerint hajdanán egy óriási kígyó tört be a településre.