Home / News / 9 örökzöld, igénytelen sövénynövény, ami télen-nyáron takarja a kertet: gyönyörű, tömör falat képeznek

9 örökzöld, igénytelen sövénynövény, ami télen-nyáron takarja a kertet: gyönyörű, tömör falat képeznek

Természetes kerítésként funkcionálnak ezek a csodaszép örökzöld sövénynövények, amik egész évben zöldellnek.

Harsogóan zöld, pompásan tobzódó falakkal lehet körbevenni a kertet, vagy egységekre bontani sövénynövények ültetésével. Bizonyos fajtákkal nem is kell túl sokat törődni, csak hagyni, hogy nőjenek és terebélyesedjenek.

Természetesen időnként a gusztusos forma megtartása végett és a túlburjánzás ellen nem árt metszeni a kialakított zöldfalakat, hogy lehetőleg hosszú évekig díszítsék az udvart. Némely bogyós fajták még a környék madarait is a területre csábíthatják.

Sövénynövények a kertben

Az örökzöld sövények sajátossága, hogy nem hullajtják leveleiket, legalábbis nem olyan látványos formában, mint lombhullató társaik, sokkal inkább lecserélik őket. Legtöbbször csak az ültetés utáni időszakban kell jobban odafigyelni a locsolásukra, esetleg a talajuk tápoldatozására, utána már ezt minimalizálhatod, és elegendő hagyni, hogy az igénytelen, mégis csodaszép növények akár több méter magasságúra is megnőjenek.

A balkáni babérmeggy, Prunus laurocerasus, különböző fajtákban kapható, a Prunus laurocerasus ’Baumgartner’ vagy Prunus laurocerasus ’Novita’ igazán magas sövényfallá nőhetik ki magukat, 3-5 méteresek is lehetnek. A cserje bogyói a kertbe csalogatják a madarakat is. Minimális gondozást igényel, ültetéskor érdemes félárnyékos helyet választani, de locsolni csak a szárazabb évszakokban szükséges.
A tiszafát, Taxus baccata, szintén előszeretettel használják sövénynövényként, ami nem véletlen. Változatos fajtái közül a Taxus baccata ‘Lakatos’ az egyik legjobbféle tömör növényfal gyanánt, 6-7 méter magasra nőhet. Nincsenek különösebb igényei fény és locsolás tekintetében sem, egyedül arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg jó vízelvezetésű talajban legyen. Piros bogyóit előszeretettel fogyasztják a madarak.
Az örökzöld puszpáng, Buxus sempervirens, igénytelen cserje, jól bírja az állandó napsütést, de meghálálja a locsolást és a tápoldatozást. A gyorsan növő sövénynövény 3-4 méter magas is lehet, elegendő körülbelül félméterenként elültetni egymástól a töveket, hogy egybefüggő, sűrű zöld falat kapj. Kártevője a puszpángmoly, amitől a fertőzött részek levágásával és permetezéssel lehet megszabadulni.
A japán kecskerágó, Euonymus japonicus, örökzöld, Japánban honos cserje viszonylag lassan nő, levelei fajtától függően különböző színekben pompázhatnak, lehet aranytarka vagy fehértarka is. Nyáron kis, zöldes virágok nyílnak rajta, amikből piros termések lesznek. Fagytűrő, szárazságtűrő, de melegebb időszakokban jobb öntözni. 5-10 év alatt nőhet meg 2-4 méter magasra.
A télizöld fagyal, Ligustrum ovalifolium, szintén télen-nyáron zöldellhet, tömör, átláthatatlan sövényként szolgálhat a kert védelmében. Egyedül a nagyon hideg, téli időszakokban hullajthatja leveleit. Bogyói vonzzák a különböző madarakat. Könnyű gondozni, nem igényel túl sok ápolást, akár nyírott vagy nyíratlan sövényként is díszeleghet a 3-4 méter magasra növő cserje.
A tüskés ágú Júlia-borbolya, Berberis julianae, gyönyörű, áthatolhatatlan zöld falat képez a kert köré. Tavasszal sárga virágok nyílnak rajta, ősszel kék bogyókat terem, és levelei pirosas színűek lesznek. Igénytelen örökzöld cserje, árnyékban is jól fejlődik, és nincs szüksége túl sok öntözésre sem, sőt még a kártevők is ritkán támadják. Akár 3 méter magas sövényt is létre lehet hozni az ültetésével.
A kínai borókának, Juniperus chinensis, is vannak sövényként ültethető fajtái, mint a Juniperus chinensis ‘Spartan’, ami nem igényel nyírást, csak időnként egy kis igazítást. Strapabíró, csak fiatalabb korában igényel némi tápoldatozást és locsolást, idősebb korban már a szárazabb nyarakat is kibírja. Őshazájában akár 20 méteresre is nőhet, Magyarországon viszont bokor formájában él, ami sokszor 5-10 méteres.
A kerti korallberkenyét, Photinia x fraseri, világszerte ültetik sövénynövényként. Szépségét fénylő zöld és piros leveleinek összhatása adja. Tavasszal apró, fehér virágok nyílnak rajta. A félárnyékot kedveli, de sötétebb helyeken is elél, legjobb széltől védettebb részre ültetni. Talaj szempontjából lényeges, hogy jó vízáteresztésű legyen, megfelelő gondozás mellett 2-3 méter magasra nőhet.
A nyugati tuja, Thuja occidentalis, szintén több változatban elérhető, igazán mutatós fajtája a képen látható aranylombú nyugati tuja, Thuja occidentalis ‘Jantar’. Egybefüggő sövény alakítható ki ültetésével, de egyes rovarok, főleg a díszbogarak lárvái károsíthatják, illetve a klíma melegedése miatt gombabetegségekre is fogékonyabb lett az utóbbi időben. Szebben zöldell, ha időnként tápoldatozzák a talaját.