Home / News / 90 oltást vehetett fel egy német férfi, hogy hamis Ƈσʋid-igazolványokkal üzleteljen

90 oltást vehetett fel egy német férfi, hogy hamis Ƈσʋid-igazolványokkal üzleteljen

Több tucat Ƈσʋid-19 elleni oltást vett fel állítólag egy magdeburgi férfi, hogy hamisított, de valódi oltóanyagszámmal ellátott Ƈσʋid-igazolványokat adhasson el olyanoknak, akik nem akarják beoltatni magukat

A kelet-németországi férfi, akinek a nevét a német adatvédelmi szabályok miatt nem tették közzé, az előzetes vizsgálatok szerint hónapokon át szászországi oltóközpontokat járva akár 90 oltást is felvett, amíg a rendőrség április elején el nem kapta.

A gyanúsítottat nem tartóztatták le, oltási igazolványok jogosulatlan kiadása és közokirat-hamisítás miatt folyik ellene nyomozás.

A férfit a szászországi Eilenburg egy oltóközpontjában kapták el, ahol az előző napi után másnap is jelentkezett Ƈσʋid-19 elleni oltásra. A rendőrség több üres oltási kártyát foglalt le, és megindították ellene a bűnügyi eljárást.

Nem tudni még, hogy a nagyjából 90, különböző gyártmányú védőoltás milyen hatással volt a gyanúsított egészségére.

Az elmúlt hónapokban a német rendőrség több razziát tartott oltási igazolványok hamisításával kapcsolatban.

========

Új tünetekkel bővült a koronavírus, 9 árulkodó jel is lehet

A koronavírus hivatalos tüneti listája új betegségtünetekkel bővült a brit nemzeti egészségügyi szolgálat adatai szerint

Új tünetekkel bővítették a koronavírus tüneti listáját a britek, ezeket az NHS oldalára töltötték fel.

Az egészségügyi intézmény listája szerint az embereknek az alábbi tünetekre is figyelniük kell, illetve ezek fennállása esetén érdemes koronavírusra gyanakodni:

  • légszomj
  • fáradtság vagy kimerültség érzése;
  • végtagfájdalom;
  • fejfájás;
  • torokfájás;
  • orrdugulás vagy orrfolyás;
  • étvágytalanság;
  • hasmenés;
  • rosszullét vagy rosszullét.

A fentiek közül persze sok már eddig is ismert volt, de a szakértők szerint a tüneti lista kibővítése olyan panaszokkal, mint a torokfájás, a fáradtság és a fejfájás, segíthet a fertőzések csökkentésében.

Azt is hozzáteszik ugyanakkor, hogy a tünetek nagyon hasonlítanak más betegségek, például a megfázás és az influenza tüneteihez.

Amerikában, illetve a WHO-nál a fentinél sokkal hosszabb tüneti lista érhető el a koronavírus kapcán, de a briteknél az elmúlt két évben csak három tünet szerepelt, ezért is hírértékű, hogy sikerült végre azt bővíteniük.

A tünetek listájának frissítéséről szóló hír néhány nappal azután jelent meg, hogy a kormány megszüntette a koronavírus miatti ingyenes Ƈσʋid-tesztek felajánlását – jegyzi meg a lap.

Nagy-Britanniában egyre több az új megbetegedések száma, a friss adatok szerint a március 26-tal záruló héten 4,9 millió ember kapta el a vírust, ráadásul egy új mutánst is felfedeztek