Home / News / A balti államok megszabadulhatnak Putyin szorításából

A balti államok megszabadulhatnak Putyin szorításából

Litvánia lett az első EU-tag amely az orosz–ukrán háború kapcsán beszüntette az orosz gázimportot, Észtország és Lettország pedig átmenetileg felfüggesztette a nyersanyag-behozatalt Oroszországból.

Talán a leggyorsabban és a leghatározottabban kezelték az oroszfüggőséget.

A balti hármak 1990-ben szakadtak el a Szovjetuniótól, és az utóbbi években már folyamatosan törekedtek arra, hogy az energiafüggőségüket megszüntessék Moszkva felé, szabadságukhoz az LNG-terminálok vezetnek.

Néhány évvel ezelőtt országunk meghozott egy döntést, ez lehetővé tette a számunkra, hogy fájdalom nélkül megtörjük az agresszortól való energiafüggést. Ha ezt mi meg tudjuk tenni, más európai államok is képesek erre

– vélekedett Gitanas Nauseda litvániai államfő. Emlékeztetett arra is, hogy az olaj- és gázexportból befolyó pénzeket Moszkva arra használja fel, hogy finanszírozza az ukrajnai háborúját, ahol civileket is támadnak.

A TELJES FÜGGETLENSÉGHEZ MÉG MEG KELL ÉPÍTENI EGY MÁSODIK LNG-TERMINÁLT IS.

Lettország számára a kihívás az energiaágazatban az, hogy rövid időn belül biztosítsa az Oroszországtól való kitettség teljes megszüntetését.

Ehhez többek között új földgázellátási utak kialakítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztése szükséges – nyilatkozta korábban Krisjanis Karins Lettország miniszterelnöke.

A jelenlegi helyzetben a balti államoknak legalább még egy cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálra van szükségük ahhoz, hogy teljesen megszabaduljanak az orosz nyersanyagoktól.

A leggyorsabb megoldás az észtországi Paldiski projekt lenne, ahol az infrastruktúra gyorsan kiépíthető. Ezért Lettország és partnerei kiemelt fontossággal kezelik a beruházást – ahogy arról a The Baltic Times is beszámolt. A térség államai korábban külön, egyfajta energiaszigetként működtek.

MÁRA MÁR KÜLÖNBÖZŐ MÓDON, DE VILLAMOSENERGIA-VEZETÉKEKEN KERESZTÜL CSATLAKOZNAK AZ EURÓPAI HÁLÓZATHOZ, DE MÉG MINDIG SZINKRONBAN MŰKÖDNEK AZ OROSZ ÉS A FEHÉROROSZ RENDSZERREL.

A balti államok a keleti villamosenergia-hálózatból való leválása és a kontinentális európai rendszerhez való szinkronizálása folyamatban van, és alapvető politikai prioritássá vált.

Az összekapcsolás végleges dátumát 2025-re tűzték ki. Ezt három lépésben valósítanák meg és a második lépés után, már Lettország, Litvánia és Észtország készen állnak majd arra, hogy a közép-európai hálózattal szinkronban működjenek.