Home / News / A férfi, akinek az egész teste kékké vált: így lett feltűnő színű Paul Karason bőre

A férfi, akinek az egész teste kékké vált: így lett feltűnő színű Paul Karason bőre

A férfi saját magát változtatta „Törpapává”.

Vannak emberek, akik szinte egész életüket alárendelik a különleges testmódosításoknak, míg másoknak csak véletlenül, esetleg egy betegség miatt lesz egyedi a külsejük. Paul Karason ez utóbbiak táborát erősíti, azonban saját hibájából alakult ki nála az állapot.

A „kék embert” a világ 2008-ban ismerte meg, amikor a Today című reggeli műsorban feltűnt. Mindenkit megdöbbentett elszíneződött bőrével, majd azt is felfedte, hogy házi gyógymódokkal kísérletezgetett, amik aztán a szokatlan színt okozták.

Így lett kék a férfi bőre

Az amerikai Paul egy teljesen átlagos, fehér bőrű, világos hajú férfi volt, aki normális életet élt, άм egyre csak sokasodtak nála az olyan egészségügyi problémák, mint a savas reflux vagy az ízületi gyulladások. 1994-ben az újságban meglátta egy ezüstkolloid-generátor hirdetését, amiről nemcsak azt reklámozták, hogy jót tesz a szervezetnek, hanem hogy a kőolajmérgezés ellen is hatékony.

Mivel az egyik barátja ilyen problémával küzdött, ezért úgy gondolta, jó ötlet lenne ezüstkolloiddal kezelni, ezért megrendelte a generátort. Együtt fogyasztották az ezüstöt, Paul pedig rövid időn belül észrevette a pozitív hatásokat. A savas refluxa három hónap alatt elmúlt, egy idő után pedig nemcsak megitta, hanem a bőrére is kente a folyadékot.

Fotó: NBC NewsWire / Getty Images Hungary

A bőre ettől egyre jobban elszíneződött, άм sokáig nem tűnt fel az embereknek, hiszen zárkózott életet élt, és beteg szülei ápolásával töltötte az időt. Amikor sok idő után egyik barátja meglátta, rögtön feltűnt neki a változás, de Paul nem tudta, miről beszél, ezért tükör elé mentek, és egymás mellé álltak.

A férfi ekkor látta meg, mi történt vele. Az elszíneződésnek hivatalosan argyria a neve, az állapot pedig maradandó, így ha már egyszer kialakult, nem lehet visszacsinálni.

A 2008-as tévészereplés azonnal ismertté tette, mindenki csak Törpapának hívta, egy későbbi interjúban pedig elmondta, hogy nem bánta meg, hogy kék lett a bőre.

Az emberek számára mégis az volt a legmegdöbbentőbb, hogy a férfi ezek után sem hagyott fel az ezüstkolloid fogyasztásával, sőt még menyasszonyát is rávette. A hirtelen jött hírnév azonban gyorsan elmúlt, Paul élete pedig széthullott.

Prosztatarákkal és szívproblémákkal küzdött, menyasszonya elhagyta, és mivel különleges külseje miatt nehezen kapott munkát, ezért egy hajléktalanszállóra költözött. 2013-ban, 63 éves korában hunyt el szívproblémák miatt a világ legismertebb kék embere.