Home / News / A FIFA egyelőre nem zárja ki Oroszországot a vb-ről, de fontos döntést hozott

A FIFA egyelőre nem zárja ki Oroszországot a vb-ről, de fontos döntést hozott

Az orosz labdarúgó-válogatottaknak és klubcsapatoknak országukon kívül, semleges pályán kell megrendezniük hazai mérkőzéseiket a nemzetközi szövetség (FIFA) vasárnapi közleménye szerint.

A FIFA az európai szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit nézők nélkül kell lejátszani semleges pályán. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni és himnuszát sem lehet lejátszani.

A héten a Lengyel, a Svéd és a Cseh Labdarúgó Szövetség először egy közös közleményben azt jelezte, hogy Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. Később azonban még tovább ment a három szervezet és kijelentették, hogy ki sem állnak az orosz nemzeti együttes ellen.

Erre reagált mostani döntésével a FIFA, amely azonban így jelenleg nem törölte a márciusi mérkőzéseket.

A három szövetség azért fordult az UEFA-hoz és a FIFA-hoz, mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a párharc győztese pedig öt nappal később a svéd-cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért.

Az angolok – bár nekik nincs tervezett meccsük az oroszok ellen – csatlakoztak ehhez a három országhoz, jelezve, hogy nem hajlandók az orosz válogatottal meccset játszani. A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban.