Home / News / A nukleáris háborúnál is rosszabb? Mi történik, ha elér minket a hatalmas napkitörés, amiről szó van?

A nukleáris háborúnál is rosszabb? Mi történik, ha elér minket a hatalmas napkitörés, amiről szó van?

Egyre több szó esik annak lehetőségéről, hogy bármikor lehet olyan óriási napkitörés, ami egész galaxisunk jelenét és jövőjét befolyásolja.

1859-ben érte el a Földet az eddigi legnagyobb dokumentált geomágneses vihar. Akkor ez csak néhány vészjósló égi jelenséget idézett elő, napjainkban viszont egy ugyanekkora napkitörésnek beláthatatlan következményei lennének.

Az úgynevezett Carrington-esemény idején 1859-ben, Kubában vagy éppen Hawaiinál is sarki fényt lehetett látni az égen, ami nyilván nem volt túl megnyugtató az akkori emberek számára, ezen kívül viszont semmilyen negatív hatással nem volt az utóbbi 500 év legnagyobb dokumentált napvihara az emberiség életére.

1989-ben viszont egy ennél sokkal kisebb, Kanadát elérő kitörés általános pánikot okozott, és egy teljes napra felborította az emberek életét.

Ahogy a History Channel videójából is kiderül, a napkitörések pont ott támadnak minket, ahol a legtöbbet változtunk az elmúlt 25 évben, ez pedig a technológiától való függőség.

Amíg ’89-ben Kanadában az emberek simán csak áram nélkül maradtak egy hideg téli estén, addig egy hasonló kitörés most már vinné az internetet és a GPS-t is, meg még egy rakás dolgot, az ennél 10-szer nagyobb 1859-es napvihar pedig már tényleg egy apokalipszissel érne fel azoknak, akik nem bírnak ki hosszabb időt okostelefon használata nélkül.

De az áramellátásra is sokkal jobban rá vagyunk szorulva, mint mondjuk 1989-ben, így jelentős fennakadás lenne a vízellátásban és a közlekedésben is.

Úgyhogy a címben feltett kérdésre egyszerű a válasz. És hogy mit tudunk tenni ez ellen? Semmit.

A napkitörések hozzá tartoznak a bolygó életéhez, pár száz évente fordul elő egy-egy nagyobb plazmakilökődés, ami elhozza a mágnesvihart a Földre. Pozitívum lehet viszont, hogy ha minket kap el, legalább nem kell Norvégiáig utaznunk sarki fényt nézni.