Home / News / A rendőrség tanácsai: így vezess hidegben, hogy ne történjen baleset

A rendőrség tanácsai: így vezess hidegben, hogy ne történjen baleset

Nyakunkon a hideg időszak, ami más hozzáállást igényel az utakon. Téli közlekedési tippek.

A téli időjárási, látási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell szembenéznie minden közlekedőnek. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében körültekintőbb közlekedésre hívja fel a figyelmet.

Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és az alacsony hőmérséklet jelenti.

A jeges, száraz és nedves aszfalt váltakozása nemcsak a gépjárművet, hanem annak vezetőjét is alaposan próbára teszi.

Otthonról indulj el a szokásosnál korábban, elindulás előtt tisztítsd meg a jármű szélvédőjét a jégtől, gondoskodj az ablakok párátlanításáról!

A felüljárókon, hidakon és erdősávok közti útszakaszokon számolj az aszfalt fokozott jegesedésével, és ennek figyelembevételével válaszd meg az ideális sebességet.

Közlekedj a szokásosnál is figyelmesebben, és mindig tartsd be a sebességhatárokat. Mindig az út-, időjárási és látási viszonyoknak, illetve az út vonalvezetésének megfelelő sebességgel haladj.

Tarts nagyobb követési távolságot, a fékút csúszós úton sokkal hosszabb!

Indulás előtt mindig vizsgáld át a jármű világító- és jelző-, valamint fékberendezéseit, a gumiabroncsok állapotát!

Fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldó spray, jégkaparó, továbbá lényeges, hogy téli ablakmosó folyadékot használj.

Időszerű a járművek téli gumiabronccsal történő felszerelése.

A csúszós útszakaszokon a nyárigumi nem megfelelő tapadása balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő, ezért kiemelt fontosságú, hogy az autóra időben felkerüljenek a téligumiabroncsok.

Mielőtt hosszabb útra indulnál, lehetőleg tájékozódj az időjárási viszonyokról és az utak állapotáról!

Lakott területen kívül is számíts gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére, akik nehezen észlelhetők a rossz látási viszonyok miatt.

A rendőrség felhívja a gyalogosok és kerékpárosok figyelmét a láthatóság fontosságára, és azt tanácsolja számukra, hogy viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy eszközöket, valamint számítsanak a járművek megnövekedett fékútjára!

Fotók: Getty Images