Home / News / A tajvani ufóházak hátborzongató története: végül sosem készült el az üdülőövezet

A tajvani ufóházak hátborzongató története: végül sosem készült el az üdülőövezet

Az akkoriban ultramodernnek számító épületegyüttes sötét emlékeket őriz.

A ’70-es években szinte az egész világ ufólázban égett, hiszen sokan azonosítatlan repülő tárgyakat láttak az égen, άм ez rendszerint inkább a hidegháború kísérleti rakétáinak és kémrepülőinek volt köszönhető.

A repülő objektumok és a mögéjük társított fantáziák a mindennapi életre is nagy hatással voltak. A futurizmus nemcsak a divatban, hanem a filmekben, sorozatokban, a technológiában is megmutatta magát, de talán az építészetre gyakorolta a legnagyobb hatást.

Misztikus ufóházak Tajvanon

A futurisztikus építészet a ’70-es évek végére a Távol-Keletet is elérte, a meseszép tengerparttal rendelkező országokban pedig ekkor kezdett virágozni a turizmus, így kézenfekvő volt egy ilyen stílusú üdülőfalu építése. 1978-ban Tajvanon, a sziget északi partjainál kezdődtek a Sanzhi-házak építési munkálatai Matti Suuronen finn építész tervei alapján, a koncepció pedig az volt, hogy az ufóházakban nyaralók megtapasztalhassák a jövő életérzését. Az üdülőövezet nem titkoltan főleg az amerikai katonákat célozta meg, akik az országban teljesítettek szolgálatot.

A projekt azonban 1980-ban leállt, és soha nem fejezték be teljesen az üdülőfalu építését. Az érdekessége a dolognak, hogy a mai napig tisztázatlan, miért is hagyták abba hirtelen az ufóházak építését, és arra sincsen jó indok, hogy a korábban kedvelt környék miért lett hirtelen kihalt szellemváros. A legészszerűbb magyarázat szerint az olajválság utáni gazdasági pánik okozta gyenge forgalom miatt hagyták abba az építkezést, άм sok misztikus teória árnyékolja be a logikusnak tűnő felvetést.

Az egyik elmélet szerint a terület egykor holland katonai temető volt, ami azért tűnhet logikus magyarázatnak, mivel Tajvan a 17. században Hollandia gyarmatának számított. Úgy tarják, hogy az ufóházak alatt közel hetvenezer holland katona holtteste nyugszik, akiknek szellemét felzaklatták az építkezések, ezért kísérteni kezdtek a környéken. Egy másik teória szerint a munkálatok során egy kínai sárkány szobrát kettévágták, ami rossz szerencsét hozott, a kiszélesített úton több halálos baleset is történt, valamint egy öngyilkosságról is beszámoltak az építések során. A romló állapot és a kihasználatlanság miatt 2010-ben végleg lebontották.

Nem ez az egyetlen szellemfalu a környéken

Tajvan északi részén, nem messze a Sanzhi-házaktól egy másik üdülőfalu is épült Matti Suuronen tervei alapján, ahol a Futuro- és Venturo-típusú épületeket lehet találni. A Wanli-házakat a ’80-as évek elején kezdték építeni, és a legnagyobb valószínűség szerint ezt nagyjából tíz évvel a munkálatok után hagyták el teljesen, άм ebben az esetben sem teljesen tisztázott, miért vált szellemfaluvá, valószínűleg itt is az olajválság okozhatta a hanyatlást. Annyi biztos, hogy sok házban még éltek is annak idején, hiszen máig megvannak a bútorok, de még a ’80-as évekre jellemző régi televíziók is.

Mivel a Wanli-házak még mindig állnak, ezért sok elhagyatott helyeket kedvelő turista keresi fel, de rajtuk kívül nem igazán van mozgás a városban – bár egyes utazók elmondták, hogy láttak jól karbantartott házakat és szép udvarokat, így nem kizárt, hogy vannak még helyiek, akik hétvégi rezidenciaként használják a repülőcsészealj-szerű épületeket. Egy biztos: számos titok övezi ezeket az ufófalukat, amikről a környéken élők nem szívesen mesélnek, így csak a találgatások maradnak, és a titokzatos legendák.

Azt hitték, ufót láttak, pedig csak az amerikaiak kísérleteztek: elképesztő járművek a hidegháború idejéből

Futurisztikus járműveket terveztek a kísérletező amerikaiak.