Home / News / A teljes vesztegzár óta először haltak meg koronavírusban Sanghajban

A teljes vesztegzár óta először haltak meg koronavírusban Sanghajban

Három idős beteg hunyt el, akik nem vehették fel az oltást.

Először jelentettek koronavírus-fertőzéssel összefüggő halálozásokat Sanghajból hétfőn azóta, hogy a városban a múlt hónapban lezárásokat kezdtek alkalmazni a legújabb járványhullám megfékezésére.

A sanghaji egészségügyi hatóságok hétfői beszámolója szerint három, Ƈσʋid-19 megbetegedéssel diagnosztizált beteg hunyt el. Az elhunytak mindhárman idős korúak, 89 és 91 év közöttiek  voltak, és egyéb egészségügyi problémáik miatt nem vehették fel a koronavírus elleni védőoltást.

A 25 millió lakosú városban március eleje óta mintegy 372 ezer fertőzöttet azonosítottak. A hétfői adatok enyhülést jeleztek, a napi új esetek száma egy nappal korábbról 10 százalékkal zsugorodva 22 248-ra csökkent, a tüneteket is produkáló fertőzöttek száma 2417 volt, ami 25 százalékos mérséklődést jelent a vasárnap közölt adathoz képest.

Sanghajban március 10. óta több mint kétszázmillió nukleinsavas vírustesztet végeztek el, április eleje óta pedig már több körben tesztelték a város lakóit antigén gyorstesztekkel is a fertőzöttek kiszűrésére.

A sanghaji egészségügyi bizottság hétfői közlése szerint minden lakónegyedben, ahol az elmúlt hét nap során akár egyetlen új fertőzöttet is azonosítottak, a lakókat múlt péntektől egy héten át naponta tesztelik.

A várost egészében április elején helyezték vesztegzár alá, módosítva azt az eredeti tervet, miszerint két szakaszban öt-öt napra zárják le Sanghaj keleti, majd nyugati oldalát.

Az intézkedések nyomán azonban a város lakói egyebek mellett akadozó élelmiszerellátásra, élelmiszerhiányra, valamint esetenként a szükséges orvosi ellátás hiányára panaszkodtak.