Home / News / A törökök Ukrajna mellé álltak a háborúban: mérlegelik a Boszporusz lezárását az orosz hajók előtt

A törökök Ukrajna mellé álltak a háborúban: mérlegelik a Boszporusz lezárását az orosz hajók előtt

A török külügyminiszter vasárnap a CNN élő műsorában azt mondta, Törökország megvizsgálta, hogy konfliktusnak vagy háborúnak számít-e Oroszország ukrajnai inváziója, és az utóbbi következtetésre jutottak.

Az ukrajnai háború negyedik napján megismételjük Erdogan elnök felhívását az orosz támadások azonnali leállítására és a tűzszüneti tárgyalások megkezdésére – közölte Ibrahim Kalin elnöki szóvivő a Twitteren a Portfolio cikke szerint.

A bejegyzése szerint mérlegelik a Boszporusz lezárását is az orosz hajók előtt, de konkrét döntést még nem hoztak. Ráadásul ebben a kérdésben a török kormány nehéz helyzetben van, mert az 1936-os Montreux-i egyezmény a tengerszorosok uralmára tekintettel egyértelműen szabályozza, hogy a tengerszorosokat uraló hatalmak még háború esetén sem tagadhatják meg az átkelést azoktól a hajóktól, amelyek bázisukra tartanak.

Ugyanakkor az egyezmény bizonyosfokú ellenőrzést biztosít Törökország számára az olyan hadihajók áthaladása felett, amelyek az Égei-, a Márvány- és a Fekete-tengert összekötő Dardanellák és a Boszporusz-szorosok felől érkeznek.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter vasárnap a CNN élő műsorában azt mondta, Törökország megvizsgálta, hogy konfliktusnak vagy háborúnak számít-e Oroszország ukrajnai inváziója, és a montreux-i egyezmény alapján arra a következtetésre jutottak, hogy „ez egyértelműen háború.”

Szombaton nagy port kavart Volodimir Zelenszkij ukrán elnök posztja, mert azt a látszatot keltette, hogy Törökország ígéretet tett Ukrajnának arra, hogy lezárja a Fekete-tengert az orosz hadihajók előtt. Később ezt az információt az oroszok határozottan cáfolták.