Home / News / Akár 10 évet is kaphatnak a pénzügyminisztérium korrupt munkatársai

Akár 10 évet is kaphatnak a pénzügyminisztérium korrupt munkatársai

A pályázatok feltételrendszerébe, vagy az okiratokba avatkozhatott bele valaki a Pénzügyminisztériumban, ezért vették őrizetbe – mondta Komlódi Gábor ügyvéd a Spirit Fm Aktuál című reggeli műsorában.

Az ügyvéd elmondta: ha valaki a hivatali működésével összefügésben jogtalan előnyt fogad el, az korrupciós bűncselekmény. Az őrizetbe vétel 72 óráig tart, és általában valamilyen kényszerintézkedés követi, ezt az ügyészség indítványozhatja.

Akár még előzetes letartóztatásba is kerülhet a gyanúsított. “Gyanítom, hogy elképzelhető lesz kényszerintézkedés, pontosan azért, hogy a gyanú minél inkább megalapozott legyen.

Hogy az esetlegesen még a bizonyítás során fellelhető tanúvallomások, vagy okirati bizonyítékoknak az eltüntetéséről ne lehessen szó, ezt valószínűsítem.” – tette hozzá.

Komlódi Gábor szerint az ügyben lehet okirati bűncselekmény, vagyis okirathamisítás, vagy akár korrupciós bűncselekmény feljelentés elmulasztása is, amikor valaki tudott róla, de nem jelentette azt.

Az ügyvéd kijelentette, a jogalkotó szigorúan veszi ezt a bűncselekményt, az alapesetet is 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, és ha bűnszövetkezetben követik el, akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.

Fontosnak tartotta leszögezni, hogy nemcsak pénz elfogadására vonatkozik, ha valaki utazást, vagy bármilyen tárgyat foga el, ugyanolyan szigorúan büntetik. Az, hogy ki az elkövető, csak akkor kerül nyilvánosságra, ha közszereplőről van szó.

Az ügyvéd a Spirit Fm-en elmondta azt is, a pénzügyminiszternek nem kell minden munkatársért felelősséget vállalnia, de az mindenesetre kérdéseket vet fel, hogy nem egy belső vizsgálat kapcsán derült ki az ügy, hanem a nyomozóhatóság fedte fel.

A Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát tegnap vette őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A PM közleményben jelezte, hogy a vizsgálat időtartamára felfüggesztik az érintett dolgozók munkaviszonyát.