Home / News / Albánia megunta a várakozást, nem várnak Észak-Macedóniára az uniós tagságot illetően

Albánia megunta a várakozást, nem várnak Észak-Macedóniára az uniós tagságot illetően

Albánia és Észak-Macedónia uniós tagsága egyelőre egymáshoz kötött, vagy egyszerre veszik fel őket, vagy sehogy.

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke viszont közölte, hogy elképzelhető, országa leválasztja magát a közös tagsági kérelemről és külön kérelemmel lenne az Európai Unió tagja – számolt be róla az Euronews.

Rama elmondta egy sajtótájékoztatón, hogy Tirana kérvényezni fogja szétválasztását Szkopjétől, amennyiben Bulgária továbbra is blokkolni fogja az uniós tagságról szóló tárgyalásokat és inkább egyedül kérné felvételét.

Albánia és Észak-Macedónia is megfelelt azoknak a kritériumoknak, amelyek az előfeltételei annak, hogy meginduljanak a tárgyalások a két állam uniós tagságáról.

Bulgária azonban blokkolta 2020-ban a tárgyalásokat, elsősorban Észak-Macedónia miatt.

Szófia azzal érvelt, hogy Szkopje nem teljesítette a 2017-ben kötött barátsági szerződésük kötelezettségeit, különösen a közös történelem és nyelv vonatkozásában. Mivel a két állam tagjelöltsége összekapcsolt, ezért mindkettejüket érinti, ha visszautasítják a tárgyalásokat.

„Albánia nem tud várni tovább, hogy a két szomszéd megoldja az ellentéteit. A mi hozzáállásunk ezt érintően teljesen meg fog változni”

mondta az albán miniszterelnök.

A nyugat-balkáni országok uniós integrációja jelenleg különböző fázisban van: Szerbia és Montenegró már teljes tagsági tárgyalásokat indított, Bosznia és Koszovó az első lépéseket tette meg, míg Albánia és Észak-Macedónia számára már csak egy lépés hiányzik a tagsághoz.