Home / News / Áradások Németországban: kilencven felett a halálos áldozatok száma

Áradások Németországban: kilencven felett a halálos áldozatok száma

Legalább nyolcvan, egyes értesülések szerint pedig már 93 halálos áldozata van a Németország nyugati részén történt áradásoknak. Sok embert nem találnak. Közben a magyar kormány felajánlotta segítségét a károk elhárításához.

Frissítés:

A France24 az AFP-re hivatkozva már legkevesebb 93 halottról és rengeteg eltűntről ír.

Korábban arról írtunk, legalább nyolcvan halálos áldozata van a Németország nyugati részén történt áradásoknak, és több tucat ember hollétéről nem tudnak a hatóságok. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék-Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket – adta hírül a Bild.

Mint ismert, a helyzet Hollandiában és Belgiumban sem jobb. Utóbbi országban legalább 15-en meghaltak, legkevesebb négy embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 21 ezer ember maradt elektromos áram nélkül a napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt

Németországban a természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben 50-60 embert keresnek. Tegnap még 1300 embert tartottak nyilván eltűntként, άм ennek oka az volt, hogy a katasztrófaövezetben akadozott a mobilszolgáltatás, ezért sok embert nem lehetett elérni telefonon.

Sok helyen még éjszaka is mentették az embereket a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei, amelyek több ezer embert helyeztek biztonságba.

Ma reggelre a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legsúlyosabb helyzet. A helyi hatóságok közlése szerint az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépület, amelyekből segélyhívásokat vettek. Ez főleg azért fordult elő, mert sokan – a figyelmeztetések ellenére – visszatértek otthonaikba.

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén, illetve a Köln–Bonn–Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó, nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel.

Orbán Viktor Angela Merkelnek írt levelében a magyar emberek nevében kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok családjainak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek reggel. A magyar miniszterelnök – mint írta – megrendüléssel értesült a katasztrófáról, és egyúttal biztosította a német kancellárt, hogy Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.