Home / News / Árva magyar fiúból Hollywood kulcsfigurája lett: 25 dollárral érkezett Amerikába Adolf Zukor

Árva magyar fiúból Hollywood kulcsfigurája lett: 25 dollárral érkezett Amerikába Adolf Zukor

A polgárit még Mátészalkán végezte az amerikai játékfilm atyja.

Tudjuk, hogy az amerikai filmipar tele van magyarokkal: Lugosi Bélától kezdve Bánky Vilmán át egészen Tony Curtisig számos nevet lehetne említeni. Arról, hogy a hollywoodi filmipar alapköveit is magyarok rakták le, már valamivel kevesebb szó esik.

Adolf Zukor, a Paramount Pictures alapítója a Zemplén vármegyei Ricsén született 1873-ban, 15 éves koráig élt Magyarországon.

Adolf Zukor az amerikai játékfilm atyja

Szüleinek szatócsboltja volt, a kis Adolf a polgári iskola négy osztályát Mátészalkán végezte el, majd Abaújszántóra küldték inasnak. Blau Herman vegyeskereskedésében dolgozott. Szülei korán meghaltak, bátyjával, Artúrral Kálmán nagybátyjukhoz költöztek. Az árvaságra jutott fiú azonban alig 15 évesen 1888-ban kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Mindössze 25 dollárral a zsebébe varrva érkezett meg az Újvilágba szerencsét próbálni. Dolgozott New Yorkban és Chicagóban prémkereskedők üzletében, később jól jövedelmező szűcsműhelyt nyitott Novelty Fur Company néven.

A későbbi Famous Players-Lasky Corporation tagjai 1916-ban, balról jobbra: Jesse L. Lasky, Adolf Zukor, Samuel Goldwyn, Cecil B. DeMille és Al Kaufman.

Húszéves volt, amikor 1893-ban először látott filmet egy úgynevezett penny arcade-ban, mely a mai mozik őse volt. A kis bódéban egy lyukon át pár perces némafilmeket lehetett nézni néhány cent bedobása után. Adolf Zukor rögtön megérezte benne az üzleti lehetőséget.

Unokatestvérével, Max Goldsteinnel betársultak egy nickelodeonba – a korai kis filmszínházakat hívták így, ahol öt centért, vagyis egy nikkelért lehetett mozizni. Majd Marcus Loew későbbi filmmogullal – aki ugyancsak szőrmeüzletből gazdagodott meg – épített ki mozihálózatot. Később azonban elváltak útjaik, és Zukor egész estés, hosszabb filmek gyártását, forgalmazását tűzte ki maga elé célként.

Cecil DeMille, Adolf Zukor, Emanuel Cohen és Charles Ruggles Emanuel Cohen partiján.

Az első egész estés film az USA-ban

Első komolyabb sikere az Erzsébet királynő című francia film volt, melynek megvette az amerikai forgalmazási jogait. Ez a 40 perces film számított az első egész estés filmbemutatónak az Amerikai Egyesült Államokban. A 35 ezer dollárnyi befektetés több mint 200 ezer dollár hasznot hozott számára. Még ugyanebben az évben, 1912-ben megalapította a Famous Players in Famous Companyt, melyből többszöri névváltoztatás után 1933-ban alakult a Paramount Pictures.

Zukor már a kezdetektől hitt benne, hogy a nézők elsősorban a sztárok miatt járnak moziba. Végül a kor legismertebb neveit sikerült megszereznie, olyan színészek dolgoztak neki, mint Rudolph Valentino, Gloria Swanson vagy Gary Cooper. Bevezette a kizárólagosságot: színészei nem dolgozhattak más cégeknek.

103 évig éltBár a Paramount Pictures 1936-ban Barney Balaban személyében új vezetőt kapott, Adolf Zukor 1964-ig maradt az igazgatótanács elnöke. Amikor más filmforgalmazók megijedtek a televízió térhódításától, ő tárgyalásokat kezdett az ABC tévétársasággal.Életművéért már 1949-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott „az amerikai játékfilm atyja”-ként. Élete végégig aktív maradt, 103 évesen hunyt el Los Angelesben. Adolf Zukor nevét ma csillag jelzi a hollywood-i Hírességek sétányán.Úttörő magyar nők a történelembenA szebbik nem köréből is került ki jó néhány olyan, aki ha nem is ismert világszerte, de beírta magát az ország történelmébe, és hozzásegítette a többi nőt ahhoz, hogy ők is elérhessék vágyaikat.