Home / News / Az időjárás döntheti el az oroszáukrán háborút?

Az időjárás döntheti el az oroszáukrán háborút?

Egy geopolitikai elemző és kommentátor szerint már korábban is hátrányba kerültek az időjárás miatt az orosz csapatok, a Kelet-Ukrajnára hamarosan lezúduló heves eső pedig most újra megnehezítheti a dolgukat.

Ukrajna éghajlata már most is hatással volt a konfliktusra, a brutálisan hideg időjárás és a hó nem könnyítette meg az orosz csapatok dolgát.

A megszállóknak az utóbbi időben a sárszezonnal is meg kellett küzdeniük, ami miatt az orosz tankok a sárba ragadtak.

Samuel Ramani geopolitikai elemző és kommentátor szerint egy újabb időjárási esemény kedvezhet Ukrajnának a háborúban.

A Kelet-Ukrajnában várható heves esőzések ugyanis megzavarhatják az orosz nehézfegyverzet mozgását, és a könnyen megcélozható közúti átjárók használatára kényszeríthetik őket – írta Twitter-bejegyzésében a szakértő.

=======

Putyin elmondta, miért rohanta le Ukrajnát

Szerinte elkerülhetetlen és csak idő kérdése volt az összecsapás az Ukrajnában kinevelt oroszellenes erőkkel.

“Ukrajnát elkezdték oroszellenes hídfőállássá átalakítani, elkezdték felnevelni a nacionalizmus és a neonácizmus ott már régóta meglévő csíráit. Szándékosan növesztették a neonácizmus csíráit, és Oroszország összeütközése ezekkel az erőkkel elkerülhetetlen volt, csak az alkalmas időt várták a támadásra”

– mondta Vlagyimir Putyin.

Oroszország biztonsága

Szerinte a neonáci eszmék mélyen meggyökereztek Ukrajnában. Putyin szerint az általa “különleges hadműveletnek” nevezett háború céljainak elérésével Moszkva egyfelől megsegíti a Donyec-medence népét, másfelől

“intézkedéseket tesz Oroszország biztonságának garantálása érdekében”.

Emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvánosan beszél arról, hogy Kijevnek nem tetszik az ukrajnai rendezésről megkötött Minszk-2 megállapodás egyetlen záradéka sem, más ukrán tisztségviselők pedig azt mondták, hogy a minszki megállapodások végrehajtása “lehetetlen”.

“Nyilvánosan elutasították (a minszki megállapodások végrehajtását). Egyszerűen lehetetlen tovább tűrni ezt a nyolc éve tartó népirtást” – hangoztatta az orosz elnök.

Továbbra sem mennek magyar fegyverek Ukajnába

A kormány hozzájárult, hogy az Európai Unió újabb 500 millió euróval támogassa az ukrán hadsereg megerősítését, azonban Magyarország továbbra sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csehországban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közép-európai országok (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) úgynevezett C5 formátumának külügyminiszteri tanácskozásán vett részt.

Szijjártó Péter az ülést lezáró sajtótájékoztatón ismét leszögezte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett.

Hozzátette, hogy mintegy 600 ezer menekült érkezett eddig hazánkba a szomszédos országból, akiknek a hatóságok ellátást, szállást, illetve szükség esetén munkát és oktatást biztosítanak, miközben a kormány a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre.

Szerinte elkerülhetetlen és csak idő kérdése volt az összecsapás az Ukrajnában kinevelt oroszellenes erőkkel.