Home / News / Az orosz csapatok már javában készülnek a kamunépszavazásra Herszonban

Az orosz csapatok már javában készülnek a kamunépszavazásra Herszonban

Miután az orosz erők átvették az ellenőrzést a megszállt Herszon városa felett, javában készülnek a kamunépszavazásra, mellyel arra kényszerítik a lakosokat, hogy “szavazzanak” a régió “függetlenségéről”.

Az orosz erők átvették az ellenőrzést Herszon városa felett, s úgy tűnik, a Nyugatnak ismét igaza lett, hiszen az oroszok már javában készülődnek a kamunépszavazásra: “szavazást” készítenek elő a városban, hogy a lakosok “döntsenek a régió függetlenségéről”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kommentálta a történéseket, s úgy fogalmazott, ez a lépés egyértelműen az Oroszországra jellemző stratégia része.

Emlékeztetett, amikor Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, egy pontosan ugyanilyen “népszavazást” tartottak, Putyin pedig ezzel indokolta a Krím pár nappal később történő annektálását.

Habár az ENSZ és a nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada és az Európai Unió is egyaránt érvénytelennek és törvénytelennek nyilvánították az annexiót és a népszavazást is a Krímben, ennek a valóságban semmilyen következménye, vagy hatása nem volt.

Miután Putyin február 24-én elindította az inváziót Ukrajnában, kijelentette, hogy függetlenként ismeri el a donyecki és a luhanszki szakadár régiókat, s alá is írta a rendeletet.

Nem sokkal később, márciusban a szintén Kreml által támogatott szakadárok a grúziai Dél-Oszétiában kijelentették, hogy egy hasonló “népszavazást” kívánnak tartani, hogy csatlakozzanak Oroszországhoz.

Oroszország pedig most oly módon kívánja igazolni háborúját, hogy kamunépszavazást tart Herszonban, hogy aztán a régió “Herszoni Népköztársasággá” alakuljon.

Ez a lépés pedig azért is jelentős a háború szempontjából, mert a herszoni régió egy kulcsfontosságú stratégiai terület.

Kérdéses azonban, hogy végül mi lesz a kamunépszavazással, ugyanis a herszoni lakosok a mai napig heves ellenállást tanúsítanak az oroszokkal szemben, s annak ellenére is szerveznek tüntetéseket, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Herszont.

Habár korábban arról számoltak be, hogy az oroszok egészen hétfőig még “megengedték”, hogy a városháza “csökkentett üzemmódban” működjön ukrán ellenőrzés alatt, mára ez is megszűnt: az orosz fegyveresek behatoltak az épületbe, elvették a kulcsokat és orosz katonákra cserélték az ukrán őröket – számolt be a Sky News.