Home / News / Az orosz sajtó belerángatja Magyarországot a háborúba?

Az orosz sajtó belerángatja Magyarországot a háborúba?

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozza, hogy Magyarország nem keveredhet bele az ukrajnai háborúba, az orosz sajtóban Budapest bár akaratlanul, de már részt vesz a konfliktus egyik, nem elhanyagolható aspektusában: az információs hadviselésben.

„Kárpátalján a magyarok és a ruszinok felvetették a Magyarországhoz való csatlakozás kérdését” címmel jelent meg a nívós Regnum orosz napilapban egy hosszas cikk, amelyben a szerző fejtegeti a történelmi eseményeket, köztük az 1848–49-es szabadságharcot bemutatva, hogyan kapcsolódik Magyarország Kárpátaljához.

Az esszé méretű cikk nem véletlenül március 14-én jelent meg, az okfejtés emlékeztet Vlagyimir Putyin magyarázatára arról, hogy szerinte miért nincs létjogosultsága Ukrajnának a jelenlegi formájában.

Nem ez az első eset, hogy ilyen álhírek jelentek meg az orosz sajtóban, szakértők szerint ezzel a kényes kérdéssel a konfliktus és a viszály gerjesztése, valamint az ukránok figyelmének megosztása a cél.

A szóban forgó írásban azt állítja a szerző, hogy egy, az Ukrajnából való kiválásról szóló referendumot készítenek elő Beregszászon, a meg nem nevezett szakadárok pedig levélben fordultak Orbán Viktorhoz segítségért, mert „Ukrajna népirtást folytat” a kárpátaljai magyarok ellen.

Egy ígéretről is írnak

Zubánics László, a kárpátaljai Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az Index kérdésére egyebek közt rámutatott arra is:

Ukrajnában egy referendum megtartásához nincsenek meg a jogi keretek, nincs törvény, amely alapján ez lehetséges volna.

Először is tudni kellene, hogy kik ezek a magyarok, és hova adják be az állítólagos népszavazási kérelmet
– cáfolta meg a hírt Zubánics László, hozzátéve, hogy már a háború első napjaiban is megjelentek híresztelések az állítólagos népszavazásról, amelyet mások mellett az UMDSZ is elutasított.

Az ilyen cikkek és híresztelések az információs háború részét képviselik, amelynek jelentőségéről maga az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov is hosszasan értekezett.

A megtévesztés és a zavarkeltés a titkosszolgálatok specialitása, így nem is meglepő, hogy

A CIKKÍRÓ A KÉMKEDÉSÉRT ELÍTÉLT KOVÁCS BÉLA VOLT JOBBIKOS EP-KÉPVISELŐ, GÚNYNEVÉN KGBÉLA.

Kovács Béla orosz kapcsolatairól még az Index rántotta le a leplet 2014-ben, a legfrissebb értesülések szerint viszont jelenleg Moszkvában él és dolgozik.

Érdemes arról is szót ejteni, hogy a lenta.ru orosz híroldalon március 15-én este vezető hír volt az, hogy Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Magyarország elkerüli a háborút Ukrajnában.

A hír forrása a TASZSZ orosz állami hírügynökség, amely viszont az M1 aktuális csatornát idézi.

A politikus szavai szerint a kabinet nem engedi a baloldalnak, hogy belerángassa Magyarországot a háborúba.

Emlékeztetett az ukrán hadsereg számára történő fegyverszállítás megkezdésére az ellenzék által, és fogadkozott, hogy nem fogja megengedni, hogy az események ilyen irányba fejlődjenek

– olvasható a híranyagban, amely megfigyelők szerint azt látszik erősíteni az orosz médiában, hogy Magyarország továbbra is baráti ország.

Az orosz állami sajtóban rendszeresen beszámolnak az oroszpárti tüntetésekről, de eddig két, apró megmozdulás volt Európában, méghozzá a szerb fővárosban, Belgrádban.

Amint arról beszámoltunk, a menekültek számának várható növekedése miatt Orbán Viktor az elkövetkező napokban a debreceni laktanyába helyezi át irodáját.

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index percről percre számol be az invázióról.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images)