Home / News / Az osztrák kancellár szerint Putyin elhiszi, hogy megnyerheti a háborút

Az osztrák kancellár szerint Putyin elhiszi, hogy megnyerheti a háborút

Karl Nehammer osztrák kancellár szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök meglehetősen magabiztos az ukrajnai katonai hadjáratát illetően, még azután is, hogy az orosz erők hetekig tartó stagnálás után kivonultak az ország egy részéből.

Nehammer osztrák kancellár hétfőn első európai uniós vezetőként látogatta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai invázió kezdete óta, amely beszélgetésről azt mondta, hogy nem „baráti“, hanem „őszinte és kemény“ volt.

„Azt hiszem, most a saját háborús logikájában van. Úgy gondolja, hogy a háborúra az Orosz Föderáció biztonsági garanciái miatt van szükség.

Nem bízik a nemzetközi közösségben. Az ukránokat vádolja a donbászi térségben elkövetett népirtásért“ – mondta  a kancellár.

A hét elején Nehammer azt mondta, hogy nem volt különösebben optimista, miután befejezte a beszélgetést az orosz elnökkel, most pedig kiemelte, hogy szerinte Putyin „elhiszi, hogy megnyerheti a háborút“ – írja a Business Insider.

„Világossá tettem Putyinnak, hogy a hozzáállását, a nézetét senki sem osztja. Ő ezt az Orosz Föderáció egyfajta önvédelmi műveletének tekinti. Ő ezt különleges katonai műveleteknek nevezi. Én háborúnak nevezem“ – jelentette ki.

Az orosz erők a hónap elején kivonultak a Kijev környéki területekről, miután nem sikerült elfoglalniuk Ukrajna fővárosát, és a héten újabb csapást szenvedtek, miután a Moszkva hadihajót ukrán rakéta találta el és süllyesztette el.

Az orosz csapatok átcsoportosítottak egy várhatóan újabb offenzívához vezet a többségében oroszok lakta Donbász régióban, amely magában foglalja azokat a népköztársaságokat, amelyek függetlenségét az Orosz Föderáció elnöke elismerte az invázió kezdete előtt, a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat.