Home / News / Az ukránokat sokkolta, amit az oroszok csináltak Csernobilban

Az ukránokat sokkolta, amit az oroszok csináltak Csernobilban

Az ukránokat egyenesen sokkolta, amit az oroszok részéről tapasztaltak Csernobil környékén, aminek egyes területein továbbra is magasabb a sugárzási érték.

Mint ismeretes, Oroszország az ukrajnai invázió részeként nagyon hamar elfoglalta a csernobili atomerőművet, ami komoly aggodalmat váltott ki a nemzetközi vezetők részéről, de az USA is gyorsan reagált a hírre.

Azóta az oroszok elhagyták a helyszínt, és már újra az ukránok felügyelhetik az atomerőmű operatív működését.

Több orosz katona még csak tisztában sem volt azzal, hogy milyen veszélyben vannak Csernobil egyes területein, majd pánikba estek, amikor elkezdték tapasztalni magukon a sugárfertőzés tüneteit.

Az orosz katonák figyelmetlenek voltak, nem jártak el elég körültekintően, és az oroszok szerint emiatt a sugárzás szintje most magasabb a normálisnál.

A radioaktív anyag ugyan nem látható szabad szemmel, amikor valaki belép egy szobába, annak forrása olyan apró részecskékből tevődik össze, kiegészülve a porral, hogy azt a katonák bevihették magukkal az épületbe.

A CNN cikkében az egyik katona arról beszélt, hogy az oroszok a Vörös-erdőben jártak, és a cipőjükön keresztül vitték be a radioaktív anyagot az épületbe.

Hozzátette, más helyeken minden rendben van, de ezen a területen megnőtt a sugárzás az orosz katonák miatt, akik ideiglenesen ott éltek.

Az erőmű tisztviselői elmagyarázták, hogy az orosz katonák által használt helyiségben a sugárzás szintje csak kevéssel haladja meg azt az értéket, amit a Nukleáris Világszövetség a természetben előforduló sugárzásnak minősít.

Ezzel az egyszeri érintkezés nem tekinthető veszélyesnek, de a folyamatos sugárzás már veszélyeztetné az emberek egészségét.

Az ukrán katona szerint az oroszok mindenhol jártak, és némi radioaktív port is magukkal vittek, amikor távoztak.

A helyi tisztviselők szerint ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy az oroszok katonák mennyire lazán vették a dolgot, és gondatlan viselkedést mutattak.

A Vörös-erdő ráadásul még mindig a Föld leginkább nukleárisan szennyezett területe, ahol a legtöbb ilyen radioaktív részecske található a talajban.