Home / News / Bejelentették az oroszok: órákon belül tűzszünetet tartanak Kijevben és négy másik városban

Bejelentették az oroszok: órákon belül tűzszünetet tartanak Kijevben és négy másik városban

Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost – idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt.

Irpiny, 2022. március 7. A Kijev közelében lévõ Irpinybõl menekülõ emberek átkelnek egy orosz légicsapásban lerombolt híd alatt kialakított átkelõn, az Irpiny folyónál 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Oleksandr Ratushniak

A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek – mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

“Tekintettel a romló humanitárius helyzetre (…) és a civilek és a külföldi állampolgárok biztonságára, Oroszország március 9-én moszkvai idő szerint 10 órától tűzszünetet tart, és kész humanitárius folyosókat kialakítani”- idézte Mizincevet az orosz hírügynökség.

Mizincev korábban azt mondta, hogy az ukrán hatóságok a harcok által érintett területekről csak egy polgári evakuálási útvonalat hagytak jóvá a javasolt tízből, köztük ötöt a Kijev által ellenőrzött terület felé.

Verescsuk kedden azt állította, hogy a hatóságok ismét nem tudták kimenekíteni a civileket a dél-ukrajnai Mariupolból.