Home / News / Bekeményít a „barátságtalan” országokkal szemben Putyin: vízumkorlátozást vezet be

Bekeményít a „barátságtalan” országokkal szemben Putyin: vízumkorlátozást vezet be

Vlagyimir Putyin egy hétfői rendelet szerint vízumkorlátozást vezetett be azon országok állampolgáraival szemben, amelyeket Moszkva “barátságtalannak” tart, válaszul az Ukrajna miatti szankciókra.

A rendelet felfüggeszti az egyszerűsített vízumkiadási rendszert néhány uniós országgal, továbbá Norvégiával, Svájccal, Dániával és Izlanddal.

A rendeletben emellett Putyin arra kérte az orosz külügyminisztériumot, hogy bizonyos külföldi állampolgárokkal szemben beutazási korlátozásokat léptessen érvénybe, közöttük is elsősorban azokra fókuszálva, akik „barátságtalan cselekményeket követnek el Oroszországgal, annak állampolgáraival vagy jogi entitásaival szemben”.

Az orosz kormány március elején tette közzé a „barátságtalan” országok listáját, ezen többek között Magyarország is szerepel.

Az orosz kormány minden olyan országot „de facto barátságtalannak” tart, amelyek megszavazták az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Ebbe a csoportba tartozik ennek megfelelően az Európai Unió valamennyi tagállama, beleértve Magyarországot is.

================

Orosz olajszállító hajó fordult meg az óceán közepén: fogy a levegő Putyin körül?

Az északi sarkkörttől nem messze, Murmanszkból indult el a “Beijing Spirit” olajszállító teherhajó eredeti úticéljára, Philadelphiába, de két hétten később hirtelen megfordult az Atlanti-óceán közepén.

Március 6-án indult útnak a “Beijing Spirit” olajszállító teherhajó Murmanszkból, hogy az azt következő hetek során a skandináv partok mentén áthajózzon a La Manche-csatornán és elérje az Atlanti-óceánt.

A tartályhajó eredeti célállomása Philadelphia volt, de március 22-én hirtelen megfordult és az óceán közepén ismét Európa felé vette az irányt.

A The New York Times értesülései szerint a “Beijing Spirit ” egymillió hordó orosz nyersolajat szállított, amelytől a vevő “nyilvánvalóan visszalépett”.

A helyzet jól mutatja Oroszország drámai helyzetét a nyersolaj szempontjából – fogalmaz John van Schaik, az Energy Intelligence olajpiaci szakértő.

A kereskedelmi adatokat összesítő OEC szerint decemberben a nyersolaj és a finomított olaj az orosz export 33,3 százalékát tette ki: 2020-ban a nyersolaj az ország teljes exportjának 48,7 százalékát tették ki, 161 milliárd dolláros kereskedelmi értékkel.

Ukrajna megszállása óta azonban az USA, Kanada, az Egyesült Királyság és Ausztrália is döntött az orosz olaj bojkottjáról. Egyes olajipari vállalatok még a hivatalos szankciók előtt maguk is leállították a kereskedelmet az orosz beszállítókkal.

Ez azonban nem egyedi eset – írja a német Focus. Több mint 20 teherhajó – amelyek a háború kezdete óta orosz kikötőkből indultak útnak –  jelenleg is úton vannak.

Ezek együttesen több mint 8,5 millió hordó olajat szállítanak, jelenlegi piaci értékük több mint 840 millió dollár.

Más országok viszont már megérezték az olcsó olajra való esélyt: India február vége óta több mint 13 millió hordó orosz nyersolajat vásárolt, összehasonlítva egészen megdöbbentő a különbség.

A tavalyi év egészében az ország csak mintegy 16 millió hordót importált Oroszországból – jegyzi meg a lap.