Home / News / BEMUTATJUK AZ UKRÁN HADSEREG CSODAFEGYVERÉT, AMI HIHETETLEN FEJFÁJÁST OKOZ AZ OROSZOKNAK

BEMUTATJUK AZ UKRÁN HADSEREG CSODAFEGYVERÉT, AMI HIHETETLEN FEJFÁJÁST OKOZ AZ OROSZOKNAK

A Bayraktar TB2 harcászati drón nevét vélhetően minden Ukrajna ellen vezényelt orosz katona megtanulta már.

A török gyártású, pilóta nélküli repülőgép eddig minden más fegyvernél hatékonyabbnak bizonyult a megszállókkal szemben.

Szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy Oroszország egy gyors villámháború keretében kívánta megszállni Ukrajnát, hogy a lehető leghamarabb megbuktassák Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Az elmúlt napok fejleményiből azonban tisztán látszik, hogy ez terv kudarcot vallott, és bár a túlerőnek köszönhetően a megszálló hadsereg napról napra egyre több területet foglal el, a hadigépezet jól láthatóan akadozik.

És Ukrajna koránt sem olyan könnyű préda, mint ahogy azt az agresszor fél korábban gondolta.

Kezdve a katonáik hősi helytállástól egészen a nyugati fegyverszállítmányokig, rengeteg oka lehet annak, hogy Ukrajna méltó ellenfélnek bizonyult Oroszországgal szemben.

Ami viszont biztos fontos szerepet játszott az ukránok ember feletti helytállásában, az nem más, mint a török gyártmányú Bayraktar TB2 harcászati drón, melynek segítségével eddig több tucat orosz páncélozott járművet sikerült megsemmisíteniük.

Sok esetben megálljt parancsolva ezzel a megszálló csapatoknak.

Az ukrán légierő egyik Bayraktar TB2-es drónja

Meglepő lehet, de Törökország az elmúlt néhány év során harcászati drón-nagyhatalommá vált. A

kis-ázsiai ország egyik csúcsterméke ebben a műfajban az úgynevezett Bayraktar TB2, amely a gyártó honlapja szerint egy közepes magasságon repülő, hosszú működési idejű (Medium Altitude Long Endurance/MALE), taktikai pilóta nélküli légi jármű, amit kezdve fegyveres csapásméréstől a felderítésen át egészen  megfigyelésig sok mindenre lehet használni.

A gép 27 órát képes a levegőben tölteni egyhuzamban, működés közben pedig 3 különböző robotpilóta rendszer segíti a manőverezését, ami csökkenti a meghibásodás esélyét.

A gép kommunikációs hatótávja több mint 300 kilométer, és képes akár GPS segítsége nélkül is repülni. A végsebessége 220 km/h, és 150 kg-nyi felszerelést lehet rászerelni.

A török gyártású drón 150 kilogramm robbanóanyagot képes szállítani

A TB2 az első olyan török robotrepülő, amit exportálnak is, így Törökországon kívül Katar, Azerbajdzsán és Ukrajna is rendszeresítette a hadseregében.

Az utóbbi 2019-ben vásárolt először 6 darabot az eszközből 69 millió dollárért, άм a megrendelést végül 12-re növelték.

Azóta az ukrán kormány további 24 TB2-es megvásárlásáról döntött, sőt azóta megegyeztek Törökországgal, hogy ezeket a törökökkel közösen egy ukrán üzemben fogják legyártani.

Hogy jelenleg hány TB2-es drón teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben, azt nem tudni, viszont az egészen biztos, hogy elképesztő hatékonysággal működnek.

Az orosz invázió kezdete óta elárasztották az olyan felvételek a nagy közösségi oldalakat, melyeken az látható, ahogy drónok egész menetoszlopokat semmisítenek meg, legyen szó tankokról, más páncélozott járművekről, vagy ellátmányt szállító teherautókról.

A Twitterre feltöltött videókból jól látszik, hogy a szovjet időkre emlékeztető, végeláthatatlanul hosszú orosz katonai menetoszlopok teljességgel tehetetlennek az ukránok drónjai ellen.

Szakértők szerint az ilyen és ehhez hasonló képsorok egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a múlt századból megörökölt tankokra és páncélozott járművekre alapuló hadviselés részben elavulttá vált.

Bár az orosz állami híreket érdemes fenntartással kezelni, Moszkva közlése szerint eddig négy ukrán felségjelzésű Bayraktar TB2-es drónt lőttek le.

Közösségi oldalakon terjedő pletykák szerint egyébként az ukránok azért nem árasztják el az internetet TB2-esek akcióiról készült felvételekkel, mert a drónok nagy részét megsemmisítették az oroszok cirkálórakétákkal az invázió kezdetén, azaz csütörtök hajnalban.