Home / News / Bíróság elé áll az első nő, akit az abortusztörvény megsértésével vádolnak Lengyelországban

Bíróság elé áll az első nő, akit az abortusztörvény megsértésével vádolnak Lengyelországban

Azzal vádolják, hogy egy terhes nőnek vetélést okozó tablettát adott, ezért ha bűnösnek találják, akár három év börtönt is kiszabhatnak rá.

Justyna Wydrzyńska, a lengyel Aborcyjny Dream Team (ADT) egyik tagja lesz az első nő, akit a szigorú abortusztörvény miatt bíróság elé állítanak Lengyelországban – írja a The Guardian.

A tárgyalás jövő héten kezdődik.

A nőt abortuszhoz való illegális segítségnyújtással vádolják. A terhes nőnek vetélést okozó tablettát adott, ezért ha bűnösnek találják, akár három év börtönt is kiszabhatnak rá.

“Kaphatnék hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést, de ha példát akarnak velem statuálni, akkor akár évekre is börtönbe küldhetnek” – mondta a lapnak.

Lengyelországban tavaly januárban szigorították tovább az abortuszhoz való jogosultságot. Gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy a nők legálisan éljenek a biztonságos terhességmegszakítással.

A csoport ügyelt arra, hogy a törvényi kereteken belül járjanak el. Általában külföldi székhelyű szervezetekhez küldték a nőket, ahonnan legálisan kaphattak abortusz-gyógyszert.

Mivel a tablettákat postán kapják meg az érintettek, így a szervezet nem vádolható.

Wydrzyńska most abban hibázott, hogy a nála lévő tablettákat küldte meg a nőnek. Elmondta:

“Ez a nő tizenkét hetes terhes volt, és családon belüli erőszak áldozata is. Nekem is tizenkét hetesen volt abortuszom, és bántalmazó kapcsolatban is éltem. Tudom, milyen érzés ebben a helyzetben lenni. Az volt az első, hogy segítettem neki”
– mondta el.

Egy évvel később jelentek meg nála a hatóságtól. Mint mondta, ez volt az első ilyen eset, és máris vádat emelnek ellen.