Home / News / Börtönbe kerülhet Djokovic

Börtönbe kerülhet Djokovic

Bár a szerb közvélemény a teniszező mellett áll, szabályszegés miatt börtönbüntetésre ítélhetik a hazájában. Újabb fejlemények az oltásellenes Novak Djokovic ügyében.

Indulhat az Australian Openen, hacsak ki nem utasítják

Még mindig nem ért véget az immár több mint egy hete húzódó jogi vita a világelső teniszező és az ausztrál állam közt, ami azután robbant ki, hogy az oltásellenes Novak Djokovictól megtagadták az országba való belépést.

Bár a szerb származású sportoló az első csatát megnyerte, amikor a bíróság kimondta, hogy jogellenes volt érvényteleníteni a vízumát, ettől függetlenül még nem volt biztos, hogy részt vehet az idei év első Grand Slam-tornáján, aminek apropóján a kontinensre érkezett.

Az Euronews most arról számolt be, hogy Djokovic bekerült a jövő heti Australian Open csütörtöki sorsolásába, első mérkőzését egy honfitársa, Miomir Kecmanovic ellen játszhatja majd. Azonban a részvétele a tornán még mindig kérdéses, hogy az oltatlan teniszsztár maradhat-e az országban.

Az ausztrál bevándorlásügyi miniszternek, Alex Hawke-nak van lehetősége arra, hogy érvénytelenítse a sportoló vízumát a bíróság döntése ellenében is. Igaz, ennek is vannak törvényi feltételei, vagyis egy ilyen döntést is meg lehetne támadni a bíróságon.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke csütörtöki bejelentése alapján még mindig nincs döntés Djokovic vízumáról, azonban azt elárulta, hogy Hawke véleménye nem változott a kérdésben. A végső döntést kijelentő miniszter korábban világossá tette, hogy visszavonná Djokovic vízumát.

Jelenleg tehát úgy áll a dolog, hogy Djokovic maradhat Ausztráliában, azonban kiderült, miután hazatér, akár börtönbüntetésre is ítélhetik. További részletek cikkünk következő oldalán.

Börtönbe mehet a karanténszegés miatt

Djokovic szerdán a közösségi médiában közzétett üzenetben elismerte, hogy az ügynöke helytelenül töltötte ki azt a részét az országba való belépéshez szükséges formanyomtatványnak, mely arról szólt, hogy járt-e külföldön az elmúlt 14 napban. Továbbá azt is, hogy hibázott, mikor decemberben a pozitív tesztje után megszegte a karanténszabályokat.

Az Infostart azt írja, szerb ügyvédek szerint Novak Djokovic büntetésre számíthat az Instagram-oldalán tett vallomását követően, amiért megszegte karanténkötelezettségét. Ez ugyanis törvényszegésnek minősül, amely akár három évnyi börtönnel is büntethető, bár ebben az esetben valószínűbb, hogy közösségi szolgálatot rendelne el a bíróság, ha oda jutna az ügy.

A szerb ügyvédek szerint a nemzeti hősként tisztelt Djokovic példás büntetést kockáztatott meg lépésével, szerintük akkor járna a legjobban, hogyha előzetesen felvenné a kapcsolatot a szerb hatóságokkal és elkezdene lobbizni azért, hogy csak enyhébb büntetésre ítéljék.

A pandémia kezdetén az akkor 14 napos karantént megszegő szerbeket valóban börtönre ítélték: most már inkább a 150 ezer dináros – nagyjából 450 ezer forintnak megfelelő összegű – pénzbüntetés a gyakoribb.

A szerb közvélemény és média egyébként teljes mellszélességgel kiáll Djokovic mellett, eddig még olyan cikkek sem jelentek meg az országban, amelyek megkérdőjeleznék a szerb sportoló verzióját arról, mi történt vele az elmúlt egy hónapban.