Home / News / Dr. Tedrosz: rasszizmus az oka, hogy Ukrajnával sokkal többet foglalkozunk, mint Etiópiával

Dr. Tedrosz: rasszizmus az oka, hogy Ukrajnával sokkal többet foglalkozunk, mint Etiópiával

Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főtitkára súlyos kritikával illette a világot a háborúk megítélésével kapcsolatban.

2020 novembere egészen bestiális háború zajlik Etiópiában, különösképpen Tigré tartományban.

Az etióp háborúban a legsúlyosabb jogsértések fordultak elő: népirtás gyanúja, szándékos éheztetés, csonkítás, nemi erőszak és háborús bűntettek. A borzalmas válságról még a háború egyéves évfordulóján írtunk részletes cikket, amelyet ezen a linken olvashattok.

Dr. Tedrosz, aki maga is etióp származású, pedig nem is hagyta szó nélkül, hogy miközben az Etiópiában zajló vérengzés különösképpen nem keltette fel a világsajtó érdeklődését, addig az Ukrajna elleni invázióval van tele minden.

Dr. Tedrosz szerint az a tény, hogy Ukrajna sokkal nagyobb fókuszt kap, mint a világ többi pontján, köztük Etiópiában zajló háborúk, elsősorban a rasszizmus miatt lehet, mert az érintett emberek nem fehérek – idézte a The Guardian.

Mint fogalmazott, erősen megkérdőjelezhető ezek alapján, hogy a fehér és a fekete életek egyenlő mértékben számítanak-e, amikor Etiópia, Jemen, Afganisztán vagy Szíria töredéknyi figyelmet kap csak Ukrajnához képest.

„Miközben beszélünk, emberek halnak éhen. Ez az egyik leghosszabb és legrosszabb ostrom a modern történelem során, amit az etióp és eritreai hadsereg hajtott végre [Tigré ellen]”

Dr. Tedrosz elismerte, hogy az Ukrajnában zajló háború nagyon is jelentős globálisan, de szerinte őszintének kell lenni abban, hogy az emberek nem kezelik egyenlő módon: „vannak olyanok, akik egyenlőbbek a másiknál”.

A WHO első embere a médiát is kritizálta, szerinte ugyanis egyáltalán nem dokumentálták megfelelően az etióp válságot, holott embereket égettek el élve, illetve daraboltak fel a megannyi brutális bűntett mellett.

Dr. Tedrosz ugyanakkor nem először kritikus az tigrinya válság kapcsán, egy ponton az etióp kormány egy levelet is küldött a WHO-nak, amelyben „szabálysértéssel” vádolták meg a WHO vezetőjét, mert szerintük a pozícióját arra használta, hogy Etiópia kárára a politikai érdekeit képviselje.