Home / News / Egy hét alatt 17 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma világszerte

Egy hét alatt 17 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma világszerte

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi jelentése szerint világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten az egy héttel korábbi adatokhoz képest, miközben hét százalékkal kevesebben haltak meg a koronavírus okozta Ƈσʋid-19-ben, írja az MTI.

Az új esetek csaknem 97 százalékát az omikron variáns okozza, a többiért a vírus delta változata a felelős, írta kedd éjjel nyilvánosságra hozott jelentésében a WHO.

Az omikron variáns gyakorisága világszerte nőtt, és a változatot már csaknem minden országban kimutatták

– hívta fel a figyelmet a WHO. A szervezet ugyanakkor megjegyezte: sok országban, ahol korábban emelkedtek a fertőzésszámok az omikron miatt, már apadóban van a járványhullám.

Az Egészségügyi Világszervezet 19 millió újonnan diagnosztizált fertőzöttet és csaknem 68 ezer halálesetet jelentett a január 31-től február 6-ig tartó időszakban.

A WHO hat régiójának mindegyikében csökkent a megbetegedések száma, kivéve a közel-keleti térséget. Itt 36 százalékos növekedést jelentettek, egyebek között az afganisztáni, az iráni és a jordániai fertőzésszámok emelkedése miatt.

Európában a megbetegedések száma hét százalékkal csökkent; visszaesést tapasztaltak például Franciaországban és Németországban. Eközben a térség keleti részén, például Azerbajdzsánban, Fehéroroszországban és Oroszországban az esetszámok növekedéséről számoltak be. Az amerikai kontinensen harminchat százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. Csak az Egyesült Államokban 1,87 millió új esetet jelentettek, ötven százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A WHO-nak egyelőre csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésére adatok a vakcinák omikron variánssal szembeni hatékonyságáról, de eddig úgy tűnik, hogy az oltóanyagok a betegség súlyos lefolyásának megakadályozásában voltak a legsikeresebbek.

A világszervezet szerint az emlékeztető oltások hatására 75 százalék fölé emelkedik a vakcinák becsült hatékonysága minden olyan oltóanyag esetében, amelyről adatok állnak rendelkezésre. Ez az arány azonban három-hat hónappal az oltás után csökken.