Home / Social / Együttérez a magyarokkal az Oscar-díjas színésznő

Együttérez a magyarokkal az Oscar-díjas színésznő

Tilda Swinton együttérez a magyarokkal, de szerinte fontos és elengedhetetlen felszólalni az LMBTQ-embereket megbélyegző törvény ellen. Az Oscar-díjas színésznő a Magyar Narancs e heti számában nyilatkozott a nagy vitákat kiváltó törvényről.

A színésznő – aki olyan filmekben szerepelt, mint a Narnia krónikái, a Doctor Strange vagy a Michael Clayton – a magyar országgyűlés által nemrég elfogadott pedofiltörvényt a Margarat Thatcher által bevezetett, 1988 és 2003 között érvényben lévő 28-as cikkelyhez hasonlította, amely Nagy-Britanniában megtiltotta a „homoszexualitás népszerűsítését”.

A helyzetük elszomorítóan hasonló azokhoz a csatákhoz, amiket mi vívtunk a kilencvenes évek elején a 28-as cikkely és a homoszexuális életmód elnyomása ellen. Amikor homoszexuális életmódot mondok, a Thatcher-kormány megbélyegző kifejezését használom.

– fogalmazott a lapnak Tilda Swinton.

A színésznő szerint Magyarországon most ugyanazzal a helyzettel állnak szemben az LMBTQ-közösség tagjai, ezért is tartja fontosnak, hogy beszéljenek erről a kérdésről. Hozzátette:

A HELYZET SZÖRNYŰ, DE FONTOS, HOGY MAGYARORSZÁGON TUDJÁK AZ EMBEREK, HOGY HANGOSAN FEL KELL SZÓLALNI EZ ELLEN.

Swinton a magyar ügyek nemzetközi sajtó visszhangjáról is beszélt, és elmondta: a mostani pillanat aggasztó Magyarország számára, együtt is érez az érintettekkel, de a helyzettel mindenki tisztában van, ezért mindenki odafigyel rá.

Ahogy korábban az Index is beszámolt, csütörtökön hivatalossá vált, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései miatt.