Home / News / Ekkorra derülhet ki, milyen szankciókkal sújthatja az EU Magyarországot – megvan a pontos menetrend

Ekkorra derülhet ki, milyen szankciókkal sújthatja az EU Magyarországot – megvan a pontos menetrend

Szerdai adásunkban Weinhardt Attila, a Portfolio makrogazdasági rovatának elemzője beszél Ursula von der Leyen tegnapi bejelentésének körülményeiről,

amikor az Európai Bizottság elnöke elmondta: hamarosan indul Magyarország ellen az EU jogállamisági eljárása.

A műsorban szóba került, hogy pontosan miről szól és mióta tart az EU és a magyar kormány vitája, hogy mi a jogállamisági eljárás pontos menetrendje, és mikorra derülhet ki, hogy az unió milyen szankciókkal sújthatja hazánkat.

A Portfolio Checklist mai adása már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten a nagyobb podcast platformokon, és itt, a cikkbe ágyazva:

==========

Magyarország diplomáciai konfliktusba került Ukrajnával

Bekérették a Külügyminisztériumba Ukrajna budapesti nagykövetét. Más európai országok orosz diplomatákat utasítanak ki.

Míg Spanyolország kiutasít 25 orosz diplomatát és nagykövetségi személyzetet, válaszul az ukrajnai Bucsában elkövetett mészárlásra, Dánia kémkedésért 15 orosz diplomatát utasít ki, Svédország hármat, Németország negyvenet, addig Magyarország diplomáciai konfliktusba került a megtámadott Ukrajnával.

„Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, azt is jelezve: reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter bejegyzésében rögzítette:

„mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk”.

Ugyanakkor – folytatta – számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága. „Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni”

– írta, hozzátéve, hogy a kormány nem hajlandó kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, „ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat”.

A magyar diplomácia vezetője szerint mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” – jegyezte meg.

„Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első”

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint „egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!”.

Mint leszögezte, „a totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok”.

„Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát”

– közölte, azt is kiemelve, hogy „mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét”.