Home / News / Elképesztő dolog bukkant elő a magyar-szlovák határon a föld alól, a szakértőket azonnal lázba hozta

Elképesztő dolog bukkant elő a magyar-szlovák határon a föld alól, a szakértőket azonnal lázba hozta

Szenzációs régiség került elő.


A magyar-szlovák határon került elő Ipolyhídvég település névadó hídjának egy ép állapotban megmaradt darabja, amely elképesztő történelmi korszakok tanúja volt.

Az épen magmaradt nyílás legalább kétszáz éves lehet. A nagy felfedezésről pedig még április 8-án számolt be Orosz Örs, aki a Sine Metu polgári társulás vezetőjeként értékmentő munkát végez – számolt be róla a MA7.sk nevű portál.

A történelmi lelet egy szemétdomb alól került elő, mivel a helyszínen a szakemberek most új hidat építenek Magyarország és Szlovákia között. A híd a 19. század első felében épülhetett, majd a második világháború közben, 1944-ben robbantották fel azt.

Az új híd, az elkészülő acélkonstrukció amúgy nagyon lerövidíti majd a közlekedés idejét Drégelypalánk és Ipolyhídvég között.

Eddig a Duna mellékfolyójának, az Ipolynak a partján fekvő települések eléréséhez közel 20 kilométert kellett kerülni. Az új összekötő kapocs 52 méter hosszú lesz, és 6 millió euróból épül meg.

Orosz Örs azt is elmondta a lapnak, hogy a most előkerült nyílás legutoljára fél vészázada volt látható, azóta teljesen behordták szeméttel, ráadásul az erdő is benőtte már. A területen régészeti feltárások, építésztörténeti kutatások és 3D szkennelés következik.

Mint a Válasz írja a felfedezést azt is jelentőssé teszi, hogy a 19. század első feléből nagyon kevés kőhíd maradt fent, mivel ezeket az országutak modernizációja során lecserélték.

Kivétel például a hortobágyi Kilenclyukú híd, amellyel nagyjából egykorú az ipolyhídvégi, és nevezhetnénk a kistestvérének is, annyira hasonló volt a kiképzése – jegyzi meg a lap.

Az M7.sk és a Válasz oldalára kattintva is láthattok képet a híd amradványáról.