Home / News / Emiatt ugrott meg a radioaktív sugárzás mértéke Csernobilban

Emiatt ugrott meg a radioaktív sugárzás mértéke Csernobilban

Csernobilban azt követően nőtt meg jelentősen a gammasugárzás, hogy az orosz haderő elfoglalta az atomerőműhöz tartozó területet.

“A tiltott zóna automata sugárzásfigyelő rendszerének online elérhető adatai azt mutatják, hogy a gamma-sugárdózis kontrollszintjeit (piros pontok) jelentős mértékben túllépték” – írta meg az unian.ua hírportál.

Az Ukrajna Nukleáris Szabályozási Állami Felügyelőség azóta kiderítette: a sugárzás megnövekedése a területen történő katonai mozgások miatti felső talajszakadáshoz kötődnek, valamint hozzátették, hogy nukleáris létesítmények és egyéb csernobili objektumok állapota egyelőre változatlan.

Az Európai Bizottság radioaktivitást figyelő térképe szerint nincs komoly kiugrás a térségben. A 444 információi szerint valamikor ma reggel 7 óra tájban egyszer csak megszűnt a sugárzási adatszolgáltatás Csenobilból, illetve még 2 környékbeli atomerőműből.

A Telegraph úgy tudja, hogy az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics szerint az oroszok akár zsarolhatják is a nyugati erőket a helyzettel, és az elnök emberei éppen választ készítenek elő egy ilyen lehetséges szcenárióra. A Telegraph szerint a tanácsadó az ukrán Ukrinform híroldalnak nyilatkozott így.

A CNN szerint a Fehér Ház azonnali, hiteles jelentést kér a csernobili zónában esetlegesen túszul ejtet civilekről.

Az ukrán hatóságok korábban azt közölték, hogy Oroszország csütörtökön heves csata után bevette az erőművet és a környező tilalmi zónát. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy elmondta, hogy az orosz légi deszantos csapatok védik az erőművet, hogy megakadályozzák az esetleges „provokációkat”.

Azt állítja, hogy a sugárzás szintje a környéken normális szinten maradt.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közölte, hogy Ukrajnától értesült a csernobili orosz megszállásról, de hozzátették, hogy „az ipari területen nem tudnak áldozatról vagy bármilyen pusztításról.