Home / News / Emmanuel Macronnak sikerült meggyőznie Vlagyimir Putyint

Emmanuel Macronnak sikerült meggyőznie Vlagyimir Putyint

Az ukrán kormány kérésére Emmanuel Macron francia elnök hétfőn délután beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal – közölte az Elysée-palota.

A francia köztársasági hivatal által kiadott közlemény szerint

a francia elnök megismételte a nemzetközi közösség azon követelését, hogy Oroszország állítsa le az Ukrajna elleni offenzívát, és megerősítette a tűzszünet azonnali megkötésének szükségességét.

A tájékoztatás szerint Macron arra kérte Putyint, hogy arra az időre, amíg folynak az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások az orosz

–belarusz határnál, az orosz elnök állítsa le az ukrán civilek elleni csapásokat, törekedjenek a civil infrastruktúra megőrzésére, valamint arra, hogy az összes fő út, amelyen keresztül a Kijevben ragadt lakosság el tudja hagyni az ukrán fővárost, továbbra is maradjon biztonságosan használható, írta a The Guardian brit hírportál.

Putyin megerősítette, hogy hajlandó mindhárom pont mellett elkötelezni magát– áll az Elysée közleményében. Macron arra is felszólította Putyint, hogy biztosítsa a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartását, valamint a polgári lakosság és a segélyszállítmányok védelmét, és arra kérte az orosz elnököt, hogy „tartsák a kapcsolatot a következő napokban, hogy elkerüljék a helyzet súlyosbodását”.

Közben a Twitteren megjelenő helyszíni beszámolók szerint a Pripjaty folyó közelében,

az ukrán–belarusz határon találkozó orosz–ukrán delegáció nem sokkal hétfő délután 4 óra után megkezdte a tárgyalások harmadik fordulóját, amely várhatóan az utolsó lesz.

Arról egyelőre nincs információ, hogy sikerült-e haladást elérni a háborús konfliktus békés rendezése érdekében.

Macron egyébként Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével „a szankciók szigorításáról” egyeztetett, és mindketten üdvözölték Japán döntését, hogy csatlakozik a G7-országokhoz a további szankciókat illetően.

Borítókép: Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin (Forrás: Emmanuele Contini/ Getty Images)