Home / News / Európai Bizottság: elkészült az orosz gáz fokozatos kivonására irányuló terv

Európai Bizottság: elkészült az orosz gáz fokozatos kivonására irányuló terv

A belső piacért felelős európai uniós biztos vázolta fel a lehetőségeket, amelyek megoldással szolgálhatnak az orosz gázfüggőség problémájára.

Thierry Breton elmondta, az Európai Bizottság kidolgozta a vészhelyzeti tervet, amely alapján az Oroszországból származó fosszilis gázból évi 155 milliárd köbméter mennyiség felhasználását szüntetik be, mindezt más forrásokból pótolva.

Ez alapján az év végéig 50 milliárd köbméter gázt tudnak helyettesíteni cseppfolyósított földgáz szállításával, további 10 milliárdot csővezetéken keresztül (Észak-Afrikából vagy keletről), valamint a radiátorok és légkondicionálók csökkentésével, illetve az energiatakarékosság felgyorsításával azok fogyasztása is redukálódna, amely 14 milliárdot jelent.

Továbbá a biometán, a szél- és napenergia-projektek támogatásával 25 milliárdot, szénnel 20 milliárdot, atomerőművek használatával 12,5 milliárd köbmétert tudnának nyerni, majd hozzátette, hogy számos gázzal működő iparág, mint például az acélművek, használhatnának fűtőolajat, ami 10 milliárd köbméter gáz megtakarítását eredményezné.

Kifejtette, hogy ha egy olyan rendkívüli helyzet állna elő, amely az orosz gázszállítások leállítását jelentené, ez esetben az EU-nak “szélsőséges intézkedésekhez” kellene folyamodnia, emellett megerősítette, hogy módot kell találniuk az energia újraelosztására.

Breton azt is kihangsúlyozta, a szolidaritás jegyében mennyire fontos az, hogy segítséget nyújtsunk azoknak az országoknak, amelyek úgy döntöttek, hogy „nagyobb mértékben” függenek a gáztól és Oroszországtól – derül ki a RIA cikkéből.

Mindemellett úgy véli, a világ nemzeteinek el kell kezdeniük közösen vásárolni és tárolni a tüzelőanyagot, valamint elgondolkodni azon, hogyan lehetne az áram és a gáz költségét szétválasztani, hiszen ma egy „zavaróan értelmetlen és abszurd helyzet kialakulásának vagyunk tanúi”.