Home / News / Ez történt az ukrán politikus csempészett pénzével

Ez történt az ukrán politikus csempészett pénzével

Tízmilliárd forintnyi valutát akart Magyarországra csempészni a politikus felesége.

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda büntetőeljárást indított a volt modell, dr. Anasztaszija Kotvickaja gyógyszerészprofesszor, Ihor Kotvickij ex-képviselő felesége ellen.

Kotvickaja bevallás nélkül akart tízmilliárd forintnyi készpénzt Magyarországra. Az ukrán hatóságok most próbálják megállapítani a 10 milliárd forintnyi valuta eredetét.

A Kotvickaját szállító Opel Vivaro kisbuszt magyar sofőr vezette, egyik utasa is magyar állampolgár volt.

A nő ellen Magyarországon is büntetőeljárás indulhat

vámszabály-sértés miatt. Kotvickaja mellett annak édesanyja, Halina Kucher és egy magyar állampolgár utazott a kisbuszban.

A Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség és a határon szolgálatot teljesítő Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Tiszabecsnél, a magyar oldalon vizsgálták át az Opel Vivaro kisbuszt, kinyittatva a benne lévő hat bőröndöt.

A rendőrök hiába kérdezték Anasztaszija Kotvickaját, övé-e a tízmilliárd forint értékű euró és dollár.

Az egykori modell hallgatott, ezért a vagyont a hatóság lefoglalta.

Az uniós szabályok szerint Magyarországra engedély nélkül csak 10 ezer eurónyi készpénz hozható be, ezért az ukrán politikus felesége törvényt szegett a 28 millió USA-dollár és 1,3 millió euró behozatalának kísérletével.

A pénz tulajdonosát ilyen esetben vámhatósági eljárás alá vonják. A pénzt lefoglalják, jegyzőkönyvbe veszik az összes bankó sorszámát, majd a Magyar Nemzeti Bankban letétbe teszik.

A pénz sorsáról ukrán büntető- és vagyonvizsgálati eljárás dönt. Itt dől el, hogy jogosan birtokolta-e a tízmilliárd forintnyi készpénzt a nő, vagy az ukrán államot illeti meg.

A pénz Ihor Kotvickij ukrán politikus vagyona lehet.

A most 52 éves férfi 1995-ben alapította az Investor JSC nevű befektetési céget Harkivban. A haszonból a politikus 2014-ben 40 millió dollárt panamai offshore cégek számláira pakolt.

Adócsalás miatt eljárás indult ellene, majd 2016-ban bizonyíték hiányában megszüntetették a nyomozást. Ekkor viszont kötelezték a cégvezetőt, hogy a pénzt utalja ukrajnai számlákra.

Kotvickij ezután vehette ki folyamatosan készpénzben ezt az összeget.

Kotvickij ellen többször is indult eljárás korrupció gyanúja miatt.

Korábban az ukrán parlament leggazdagabb képviselője volt. 2016-os vagyonnyilatkozatában másfél milliárd ukrán hrivnyát – közel 16 milliárd forint – vallott be, négy gázkitermelő cég tulajdonosaként.

A 2021 júliusában lemondott ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov üzlettársa volt, aki szintén gyanúsított lett a panamai átutalások miatt.