Home / Animal / Ezért dugja oda a cica a fejét a gazdiéhoz – Eláruljuk, mit üzen a macska a cuki szokással

Ezért dugja oda a cica a fejét a gazdiéhoz – Eláruljuk, mit üzen a macska a cuki szokással

Jó jel, ha a cicád rendszeresen odanyomja a fejét a tiédhez. Ezt akarja elmondani az édes mozdulattal.

A macskáknak rengeteg cuki szokása van, ráadásul ezek jó részével üzenni is szeretnének valamit a gazdijuknak. Egy hang, egy mozdulat, sőt akár egy nézés is a kommunikáció eszköze lehet számukra, így érdemes figyelni viselkedésüket.

Valószínűleg minden gazdi tapasztalt már olyat, hogy a cicája odament hozzá, és a fejét az ő fejéhez nyomta. De azt már talán kevesebben tudják, mit is jelent valójában ez az aranyos gesztus.

Amikor a cica a fejét a gazdiéhoz nyomja

Ha a cica úgymond „megfejeli” az embert, az nagyon jót jelent. Ez ugyanis a társas kötődést szimbolizáló viselkedések közé tartozik náluk, és általában azt üzenik vele, hogy megbíznak az illetőben, közeli kapcsolatban állnak vele.

Nemcsak a házi macskák, hanem a nagymacskák, például az oroszlánok is alkalmazzák ezt a mozdulatot egymás közt.

Fotó: Jenny Dettrick / Getty Images Hungary

A barátság, a bizalom és a kötődés kifejezése mellett azonban gyakran a területjelzés és az illatcsere is a céljuk vele.

A macskák testén számos illatmirigy található, többek közt a fülüknél és a szemük fölött is, így amikor fejük hozzáér a gazdihoz, a mirigyek aktiválódnak, és illatosítják, megjelölik őt.

Ezzel egyrészt megpecsételik a kapcsolatukat, másrészt sajátjuknak minősítik őt.

Ha tehát a bútoroknál csinálják ugyanezt, akkor az utóbbi ok áll a háttérben, illetve az, hogy a saját szagukkal jelzett területet sokkal biztonságosabbnak érzik.

A különösen barátságos cicáknál előfordul, hogy bárkihez odanyomják a fejüket, jellemzőbb azonban az, hogy csak olyan emberrel teszik ezt meg, akit bizalmukba fogadtak.

Az is megesik azonban, hogy a gazdi figyelmét szeretnék felkelteni ezzel a gesztussal: ha tehát éppen serényen tevékenykedsz valamit, és úgy csinálja ezt a cicád, akkor nagy valószínűséggel azt szeretné, hogy vele foglalkozz inkább.

Fotó: Natalia Ganelin / Getty Images Hungary

Miért viszonozd a gesztust?

És hogy mi a legjobb reakció, amikor odanyomja a macska a buksiját? Természetesen az, ha gyengéden, óvatosan és szeretetteljesen viszonzod a mozdulatot.

Így ugyanis a saját nyelvén kommunikálhatsz vele: tudathatod vele, hogy te is hasonlóan érzel, a szeretet és a bizalom teljesen kölcsönös köztetek.