Home / News / Gyönyörű képek a háború előtti Kijevről: csodálatos épületek és pezsgő élet jellemezte az ukrán fővárost

Gyönyörű képek a háború előtti Kijevről: csodálatos épületek és pezsgő élet jellemezte az ukrán fővárost

Kijev valószínűleg már soha nem lesz olyan, mint ezeken a képeken.

A napokban az egész világ Ukrajnára figyelt, hiszen az oroszok inváziót indítottak az ország ellen, amit az ukrán katonák, a lakosság és az épületek is megszenvednek. Az egyik legjobban érintett terület a főváros, Kijev, ahol folyamatosan robbanások hallatszódnak, az emberek pedig a föld alá menekültek.

Kijev viszont nem volt mindig ilyen szomorú és lehangoló látvány. Bár nem tartozott a főbb európai úti célok közé, mégis tele van rengeteg gyönyörű épülettel, Kelet-Európa fontos ipari, kulturális és tudományos központjaként is ismerték.

Gyönyörű képeken a háború előtti Kijev

A napokban készült fotók közül már sokat jól ismerünk, hiszen bejárták a sajtót, Kijev azonban egy sokkal barátságosabb és szebb hely ennél – még ha jelenleg nem is úgy tűnik.

A Dnyeper folyó két partján fekvő városban közel 3 millióan élnek, így pezsgő mindennapok jellemezték, és számos olyan, különleges történelmi emlék is megtalálható itt, amit csak kevesen ismernek. Most bemutatjuk a háború előtti Kijev legszebb részeit, amikor még minden rendben volt.

A város nevezetessége, hogy számos ukrán barokk stílusban épült templom és székesegyház található itt. Az egyik legismertebb a Szent Szófia-székesegyház épületegyüttese, ami a a legrégebbi teljesen fennmaradt kelet-szláv keresztény templom, valamint 1990-től a világörökség része.

A főváros központi tere a Függetlenség tér, amit gyakran csak Majdanként hívnak. A Majdan a kijevi tömeggyűlések egyik leggyakoribb helyszíne.

A várost a Dnyeper folyó szeli ketté, amin számos híd ível át, ezek közül az egyik a Darnytskyi híd, ami a 2011-es megnyitása óta a város egyik jelképévé vált.

Bár a legtöbb embernek valószínűleg a végtelen panelrengeteg jut eszébe, ha kijevi lakóházakra gondol, a modern negyedekben már egész máshogy néznek ki ezek. Itt például a Comfort Town színes és modern épületei láthatók.

Bár a legtöbb embernek valószínűleg a végtelen panelrengeteg jut eszébe, ha kijevi lakóházakra gondol, a modern negyedekben már egész máshogy néznek ki ezek. Itt például a Comfort Town színes és modern épületei láthatók.

Szintén nagyon látványos a Szent Mihály-székesegyház, ami nem ilyen volt eredetileg, de az 1930-as években a Szovjetunió lerombolta, majd csak Ukrajna 1991-es függetlenedése után kezdték újjáépíteni.

Van kifejezetten gyalogosoknak készült híd is Kijevben, a Park hídon a város egyik legszebb parkjába lehet átmenni a városból.

Kijev pezsgő város volt, ahol mindig zajlott az élet.