Home / News / Igazi kincset kapott az ukrán légvédelem Norvégiától

Igazi kincset kapott az ukrán légvédelem Norvégiától

A legtöbbször a Stingerről és a Javelinről esik szó, amikor az Ukrajnának nyújtott fegyversegély téma, ugyanakkor más országok is kincsekkel látják el az ukrán hadsereget.

Bár kétségtelen, hogy az amerikai fejlesztésű páncéltörő- és légvédelmi rakéták rendkívül hasznos fegyverek, ezen kívül nagyon szerteágazó támogatást kap az ukrán hadsereg, amellyel meg tudják törni az orosz offenzívát.

A BulgarianMilitary.com például arról számolt be, hogy Norvégia Mistral SAM légvédelmi rakétákkal látja el az ukrán hadsereget, ráadásul ingyenes segély formájában. Ezt Björn Arild Gram védelmi miniszter is megerősítette.

Gram is hangsúlyozta, hogy a Mistralok rendkívül hasznos fegyverek, amelyet a norvég haditengerészet használ előszeretettel, ebből kifolyólag Ukrajna számára is nagy segítséget jelenthetnek

– ráadásul úgy, hogy a norvég védelmi kapacitások sem csökkennek, mivel ezeket egyébként is újabb modellekkel akarták felváltani.

A Mistral SAM technikailag egy francia fejlesztésű, rövidhatótávú légvédelmi rendszer (VSHORAD), amelyet még a nyolcvanas években fejlesztettek.

A 19.7 kilogrammos súlyával rendkívül könnyű fegyvernek tekinthető, maguk a robbanófejek is alig 3 kilogrammosak benne.

A Mistral SAM hatótávja ugyan csak 6 kilométer, de 800 m/s maximális sebességgel lehet belőle légvédelmi rakétát indítani. Egy erős robbanófejjel kombinálva ez egy fontos fegyver lehet, amely akár képes teljesen elpusztítani a célpontját.

A norvég légvédelmi rendszer egyetlen hátránya, hogy feltűnőbb a hasonló hatótávval rendelkező vállról indítható légvédelmi rakétarendszereknél, viszont cirkálórakéták ellen kifejezetten effektívek lehetnek.

Ukrajna számára kifejezetten nagy problémát okoz a cirkálórakétákkal szembeni védekezés, ezért a Mistralok erősíthetik az ukrán légvédelmet

– ugyan alapvetően hajótörő rakétákra kalibrálták őket, azok paraméterei nagyon hasonlóak a cirkálókéhoz.