Home / News / Így segíthetsz az orosz-ukrán háború civil érintettjeinek: a legkisebb felajánlás is sokat számít

Így segíthetsz az orosz-ukrán háború civil érintettjeinek: a legkisebb felajánlás is sokat számít

Összegyűjtöttük azokat az alapítványokat és kezdeményezéseket, amik által bárki segíthet a háború érintettjeinek.

Február 24-e, csütörtök óta nagyot fordult a világ: Oroszország ekkor támadást indított Ukrajna ellen, ami miatt nemcsak a katonák, hanem a civilek millióinak élete is veszélybe került. A lakosság egy része megpróbált elmenekülni a tőlük nyugatabbra fekvő országokba, sokan viszont föld alatti óvóhelyeken húzták meg magukat.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere szombat délután kijárási tilalmat rendelt el az ukrán fővárosban magyar idő szerint 17 órától reggel hétfő reggel 8 óráig a lakosság biztonsága érdekében.

Az Ukrajnában zajló események mélyen megrendítették a világot. Számos nagyvárosban háborúellenes tüntetések kezdődtek, valamint hatalmas összefogás indult a különböző szervezetek és a közösség segítségével, amelyek a bajbajutottakon igyekeznek segíteni.

A legkisebb segítség is sokat számít

Ukrajnában nemcsak felnőttek, de gyerekek és idős emberek is nagy veszélybe kerültek, kénytelenek voltak szinte mindenüket hátrahagyni, és elmenekülni az otthonukból, ezért a lakosság és a határon már átért menekültek számára minden kis segítség sokat jelent.

Több módon is lehet támogatni a bajbajutottakat, akár étellel, ruhákkal, vagy szálláshellyel. Összegyűjtöttünk nyolc olyan szervezetet, amik segítenek, hogy eljussanak a felajánlások a háború érintettjeihez.

Ez természetesen nem a teljes lista, ezeken kívül még számos olyan hely és szervezet van, amik folyamatosan várják a felajánlásokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa segít a segélyszervezet kétkamionnyi, több mint 28 tonna tartósélelmiszer-adománya útnak indításakor Kárpátaljára.Fotó: Mónus Márton / MTI

Ökumenikus Segélyszervezet: Az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtést hirdetett, emellett megerősítették a beregszászi központukat, mely szükség esetén több tízezer térségbe érkező menekült ellátását képes támogatni. A kialakult áruhiány miatt folyamatosan szállítanak tartós élelmiszert és higiénés eszközöket Magyarországról.

Emellett több intézményükben, Debrecenben, Miskolcon, Budapesten ideiglenes szállásokat alakítottak ki, ahol szükség esetén fogadni és segíteni tudják a menekült családokat. Szombat délután elindult egy 28 tonnás segélyszállítmányuk Kárpátaljára élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva.

Így segítheted a szervezet munkáját:

  • Segélyprogramjuk egyszerűen támogatható bankkártyás adományozással ezen (link) az oldalon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon „Ukrajna” megjelöléssel.
  • Önkéntes felajánlásokat az onkentes@segelyszervezet.hu e-mail címen várnak.
  • Szállás vagy szolgáltatás felajánlásokat a karpataljaert@segelyszervezet.hu e-mail címen, illetve a +36 70 664 8645 telefonszámon fogadnak.
  • Vállalati felajánlásokat a csr@segelyszervezet.hu e-mail címre kell küldeni. Munkatársaik a lehető legrövidebb időn belül felveszik a kapcsolatot a megadott vállalati kapcsolattartóval.

Magyar Vöröskereszt: A Magyar Vöröskereszt is országos adománygyűjtést hirdetett az ukrajnai helyzet miatt bajbajutottak megsegítésére. A bejövő felajánlásokat humanitárius tevékenységekre fordítják. Mint írták, a segítségnyújtás leghasznosabb formája a krízisesetekben gyorsan változik, ezért elsősorban pénzadomány felajánlásokat várnak.

Így segítheted a szervezet munkáját:

  • A Magyar Vöröskeresztet a 1359-es adományvonal hívásával vagy az alábbi számlára történő utalással lehet támogatni.
  • Belföldi átutalás esetén: Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009, Közlemény: humanitárius válság
  • Külföldről történő átutalásnál: IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009, Swift kód: OKHBHUHB, Bank neve: K&H Bank Zrt.
  • Online is tudsz adományozni ezen az oldalon keresztül.

Budapest Bike Maffia: A biciklis segélyszervezet is rendkívüli akciót hirdetett, hogy minél több bajbajutottnak tudjanak segíteni. Folyamatosan viszik az adományokat a határhoz, elsősorban melegétel konzerveket és előre csomagolt szendvicseket gyűjtenek, de takarókat és vitaminokat is elfogadnak.

Így segítheted a szervezet munkáját:

A legfrissebb információkat ennél a Facebook-eseménynél lehet megtekinteni, ahogy az adománygyűjtés módját és az aktuálisan szükséges dolgokat is leírják.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: A beregszászi központban működő Máltai Szeretetszolgálat a térségben otthon maradó családok és idős emberek támogatására készül, de szükség esetén az ukrán-magyar határátkelőknél feltorlódó menekülőknek is segítséget nyújt.

Így segítheted a szervezet munkáját:

A szervezet az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított, aki segíteni szeretne, az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával megteheti.

Közvetlen átutalásokat a 11784009-20200776 számú számlán, külföldről (euróban) érkező befizetést a 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) fogadja a Szeretetszolgálat. Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a Szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

Gyűlnek az adományok a záhonyi átmeneti befogadóotthonban.Fotó: Janos Kummer / Getty Images Hungary

UNICEF: Az UNICEF is a helyszínen segít, támogatják az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét. A támogatásra azért van szükség, hogy egészségügyi csapatokat mozgósíthassanak a helyszínen és orvosi eszközöket, gyógyszereket, kötszereket szerezhessenek be.

Emellett élelmet, tiszta vizet és a higiéniás eszközöket szeretnének eljuttatni a családoknak.

Így segítheted a szervezet munkáját:

Ezen az oldalon tudsz anyagi segítséget nyújtani a szervezetnek, bankkártya segítségével.