Home / Beauty / Ilyen gyönyörű és míves képeslapokat küldtek régen a magyar emberek: ma is örülnénk, ha ilyet hozna a postás

Ilyen gyönyörű és míves képeslapokat küldtek régen a magyar emberek: ma is örülnénk, ha ilyet hozna a postás

Régmúlt idők karácsonyai elevenednek meg a kedves képeslapokon.

A karácsonyhoz számos hagyomány kapcsolódik, amihez ragaszkodnak az emberek, de olyanok is akadnak, amelyek már sajnos kikopni látszanak. Az egyik ilyen a képeslapküldés, ami a technika vívmányainak elterjedésével egyre inkább feledésbe merült.

A régi, bájos, szép kidolgozású képeslapokat nézegetve és a hátoldalukon lévő cirkalmas betűket, személyes sorokat olvasva viszont talán többen elgondolkodnak rajta, hogy milyen jó is lenne, ha az ünnepek környékén, amikor kinyitják a postaládájukat, hasonlóan kedves lap várná őket.

Régi magyar képeslapok

Az antik képeslapokkal megelevenedik a múlt: az idősebbek a régi korok karácsonyait idézhetik fel, a fiatalabbak pedig rácsodálkozhatnak, hogy eleink mennyire megadták a módját a levelezésnek. Egyik-másik lap a történelem viharosabb epizódjairól is tanúskodik.

A régi karácsonyi képeslapok leggyakoribb szereplői az ünnepet váró, csillogó szemű, vidám gyermekek.

A bájos angyalok szintén sokszor díszítik a képeslapokat, a havas tájban nemritkán erdei állatok, kecses őzek, szarvasok, apró mókusok jelentik a társaságukat.

Olyanok, mintha egy mesekönyv illusztrációi lennének.

Bájos téli jelenet: apró, síelő és bukdácsoló emberek a havas tájban. Az 50 filléres lap a VIII. kerületben lepett meg valakit.

A hóembert leterítő gyerekeknek még a szemük sem áll jól. A lapot Orosházára adta fel szeretett kislányának egy apuka.

Aranyozott részletek teszik igazán ünnepivé a királyok imádása bibliai jelenetet. A kis Jézus Mária ölében ül, előtte a napkeleti bölcsek térdelnek.

Boldog magyar karácsonyt kíván ez a képeslap: a téli erdőben puskára támaszkodó férfi magyaros, harsogóan tavaszi környezetben álló menyecske képe felé fordul.

A háborús képeslapokon nemcsak katonák, hanem technikai vívmányok, repülőgépek, tankok is megjelennek. Kissé groteszk, hogy az angyal tankkal lövi ki az ajándékokat az arra váró gyerekeknek. A lap húsvéti változatán angyal helyett nyúl, ajándék helyett tojás szerepel.