Home / News / Isten éltesse a 101 éves Keleti Ágnest

Isten éltesse a 101 éves Keleti Ágnest

Keleti Ágnes, az ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, vasárnap ünnepli a 101. születésnapját.

A Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője Klein Ágnes néven született 1921. január 9-én Budapesten.

A család később Keletire magyarosított, így a tornásznő 1937-től a budapesti Vívó és Atlétikai Clubban, majd 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben már ezen a néven sportolt. 1939-ben lett a válogatott tagja, első magyar bajnokságát 1940-ben nyerte, de zsidó származása miatt még abban az évben eltiltották mindennemű sporttevékenységtől.

A második világháború végén, a Magyarország 1944. március 19-i német megszállása utáni időszakot álnévre szóló hamis papírokkal Szalkszentmártonban sikerült átvészelnie, ahol futással tartotta fenn állóképességét.

Édesapja és több családtagja az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg, édesanyját és testvérét a svéd diplomata, Raoul Wallenberg mentette ki Budapestről.

1948-ban kijutott a londoni olimpiára, de a játékokon mégsem szerepelhetett, mert balszerencsés módon az utolsó edzések egyikén bokaszalag-szakadást szenvedett.

Négy évvel később, a helsinki olimpiai játékokon már megmutathatta, mire képes.

Ekkor már harmincegy esztendős volt – a legtöbb tornász ennyi idősen már régen befejezte pályafutását –, άм műszabadgyakorlatával (ma: talaj) aranyérmet, összetett csapatban ezüstérmet, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként bronzérmet szerzett.

Pályafutása csúcsára 1956-ban Melbourne-ben ért fel: talajon megvédte címét, aranyat nyert gerendán, felemás korláton és a Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga összeállítású kéziszercsapat tagjaként, egyéni összetettben és csapatban ezüstérmet szerzett.

Ő lett a játékok legeredményesebb versenyzője, egyben a legidősebb tornásznő, aki aranyérmet tudott szerezni.

Ha csak az olimpiai érmek számát vesszük figyelembe, úgy Keleti Ágnes tíz olimpiai érmével, és öt arany-, három ezüst- és két bronzérmével minden idők legeredményesebb magyar sportolóinak rangsorában Gerevich Aladár (10/7) mögött a második, egyben ő a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező magyar női sportoló és a legeredményesebb magyar tornásznő.

Ha az olimpiai aranyérmeket nézzük, úgy a nők között Kozák Danuta (6 aranyérem, 1 ezüst, 1 bronz) mögött Egerszegi Krisztinával (5,1,1) holversenyben a második az örökrangsorban.