Home / News / Jóváhagyták az ötödik szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Jóváhagyták az ötödik szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Jóváhagyták az európai uniós tagországok az Oroszország elleni újabb szankciókat, köztük a szénimport tilalmát és az orosz hajók kikötési tilalmá

t – jelentette be az EU Tanácsának francia elnöksége csütörtök este.

Az Ukrajna megtámadása miatt elfogadott immár ötödik szankciós csomag értelmében a jogszabály közzétételét követően 120 nappal, vagyis augusztus elején lép hatályba az orosz szén importjának tilalma.

Ez az első alkalom, hogy az európai országok orosz energiahordozóra vetnek ki büntetőintézkedést.

Jelenleg az európai szénimport 45 százaléka származik Oroszországból, aminek az értéke mintegy 4 milliárd euró évente.

Az új megszorító intézkedések teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendelnek el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében, amelyek az orosz banki piac 23 százalékát képviselik. Belépési és kikötési tilalmat rendelnek el az orosz és az orosz üzemeltetésű hajókra az uniós kikötőkben.

Bizonyos mentességet csak az alapvető szükségleteket, például a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius eszközöket és az energiahordozókat szállító hajók élveznek.

A tilalom drasztikusan korlátozza az orosz ipar lehetőségeit a kulcsfontosságú áruk beszerzésére.

Az új uniós szankciók keretében célzott exporttilalmat vezetnek be 10 milliárd euró értékben egyes kulcsfontosságú technológiák esetében, valamint 5,5 milliárd euró értékben importtilalmat rendelnek el bizonyos építőanyagoktól kezdve egészen a luxustermékekig.

Az EU számos célzott intézkedéssel tiltja továbbá az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzéseken, valamint az orosz állami szerveknek nyújtani tervezett valamennyi pénzügyi támogatást kizár.

Mindemellett további 200 névvel bővítették azok listáját, akik ellen az Ukrajna ellen indított háború miatt beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelnek el; köztük van Vlagyimir Putyin orosz elnök két lánya is.

Írtunk róla: tegnap az Európai Parlament is nagyon szigorú állásfoglalásban követelte az oroszellenes büntetőintézkedések kiterjesztését, az európai parlamenti képviselők többek között az orosz kőolaj-, földgáz-

, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követelik. Erről e sorok írásáig sincs konszenzus a tagállamok között.

Pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Josep Borrell kül-és biztonságpolitikai főképviselő Kijevbe utaznak, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztessenek. Borítékolhatóan terítékre kerül az energiaembargó ügye is.

Borítókép: Zelenszkij elnök virtuálisan, vastaps közepette szólal fel az Európai Parlamentben (EP)