Home / News / Kanada és az EU is maximális támogatásáról biztosította Ukrajnát

Kanada és az EU is maximális támogatásáról biztosította Ukrajnát

A kanadai miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke is biztosította Ukrajnát maximális támogatásukról.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap bejelentette, Kanada és az Európai Unió támogatja Ukrajnát, és szívesen befogadja a háború elől menekülő ukránokat.

Trudeau megosztotta, Kanada a háború kezdete óta több mint 14 ezer ukrán menekültet fogadott be, és készen állnak arra, hogy további menedéket biztosítsanak a rászorulóknak.

Trudeau említést tett a pár héttel ezelőtti Varsóban tett látogatásáról is, és megosztotta élményeit: úgy fogalmazott, több olyan ukrán menekülttel is találkozott, akik azt mondták neki, hogy nem akarnak túl távol lenni férjeiktől és családjuktól, s nem tudják, hogy ez a háborús helyzet meddig fog tartani.

Azonban mivel ilyen bizonytalan a helyzet, szeretnének egy olyan helyre menekülni, ahol biztonságban vannak és vigaszra lelnek – Trudeau pedig kijelentette, Kanada mindig ott lesz nekik, akárhányan is döntenek úgy, hogy ott keresnek menedéket.

Ursula von der Leyen pedig elképesztőnek nevezte, hogy az európai civilek ilyen nyitott szívvel és tárt karokkal várják az ukrán menekülteket, kiemelve a frontországok civiljeinek áldozatos munkáját a menekültek befogadásában, mint Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, és Bulgária.

Hozzátette, a tegnapi napon Kijevbe látogatott, ahol személyesen találkozott Zelenszkijjel, és biztosította arról, hogy amíg biztonságban haza nem térhetnek az ukrán menekültek, addig “gondjukat fogjuk viselni”.

Kiemelte, az ukrán menekültek befogadása és megsegítése létfontosságú Ukrajna újjáépítéséhez.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a háború február 24-i kezdete óta több mint 4,5 millió ember hagyta el Ukrajnát, közülük pedig mintegy 2,5 millióan Lengyelországba menekültek a háború elől.

Amikor a kanadai miniszterelnököt arról kérdezték, Oroszország népirtást követett-e el Ukrajnában, Trudeau kissé vonakodott, s végül óvatosan úgy fogalmazott:

“Nyilvánvaló, hogy azok, amiket látunk és a történetek arról, amit az orosz katonák tesznek, nemcsak a civilek meggyilkolása, hanem a szexuális erőszak és a nemi erőszak szisztematikus alkalmazása a destabilizáció elérése érdekében, teljesen megbocsáthatatlanok és elfogadhatatlanok”.