Home / News / Ki az a Viktor Medvedcsuk, és számít-e Putyinnak a letartóztatása?

Ki az a Viktor Medvedcsuk, és számít-e Putyinnak a letartóztatása?

Az orosz elnök szövetségese volt Oroszország “főembere” Ukrajnában, de a Kreml megtagadta a fogolycserét.

Egyesek úgy vélik, hogy Ukrajna megszállásához is köze lehet az ukrán politika “sötét hercegeként” emlegetett politikusnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este közölte a Facebookon, hogy őrizetbe vette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Medvedcsuk ukrán vezető politikust, akit “hazaárulással” és “Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával” gyanúsították meg a hatóságok.

Ő volt Vlagyimir Putyin legjobb barátja Ukrajnában, de a Kreml azt közölte, hogy megtagadják a fogolycserét, amely biztosíthatná Medvedcsuk szabadságát.

A “sötét herceg”

Viktor Medvedcsuk, akit az ukrán politika “sötét hercegének” neveznek, két évtizede hűséges szövetségese Putyinnak. Éveken át egy oroszbarát politikai pártot vezetett Ukrajnában, még a Krím 2014-es orosz annektálása és a halálos donbászi háború kezdete után is.

Azonban kapcsolataik még mélyebbek, mint a politikai szövetségek: többször együtt nyaraltak a Fekete-tengeren Putyin szocsi rezidenciáján és Medvedcsuk krími villájában, Putyin pedig Medvedcsuk lányának, Dariának a keresztapja – írja a Guardian.

Míg Putyin Ukrajna Európa felé sodródása miatti nemtetszését és a NATO-bővítéstől való félelmét említette az invázió okaként, egyesek azzal érveltek, hogy a megszállás egy személyes bosszú része is lehet:

Ukrajna ugyanis bezáratta Medvedcsuk oroszbarát televízióit, családja vagyonát lefoglalták és végül házi őrizetbe helyezték egy hazaárulási ügyben, amelyet Putyin “a politikai mező abszolút megtisztításának” nevezett.

Az olaj- és médiabárónak, aki régóta Putyin bizalmasa, hosszú út vezetett a bukásához.

“A Kreml úgy tekintett rá, mint a fő emberére, a fő tárgyalópartnerére Ukrajnában” – mesélte egy volt orosz tisztviselő, aki személyesen ismeri Medvedcsukot.

A Kreml nem kért a fogolycseréből

A február végén indított inváziót követő néhány napon belül Medvedcsuk eltűnt kijevi házi őrizetéből, ami miatt sokan azt hitték, hogy az orosz különleges erőknek sikerült kimenekíteniük az országból.

Újbóli őrizetbe vétele azonban nem várt egyezkedési alapot adott az ukrán kormánynak, a tisztviselők fogolycserét javasoltak, és azt sugallták, hogy Medvedcsuk olyan információkat osztott meg, amelyek veszélybe sodorták az életét Oroszországban.

“Azt javaslom Oroszországnak, hogy cserélje el ezt az emberét a mi fiainkra és lányainkra, akik most orosz fogságban vannak” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon elhangzott videóbeszédében.

A Medvedcsuk visszaszerzésére irányuló műveletről keveset árultak el. Az ukrán tisztviselők által közzétett fényképeken a férfi teljes katonai terepruhában és bilincsben látható.

A Kreml az újbóli letartóztatásra azzal reagált, hogy közölték: Putyinnak nincs különösebb kapcsolata Medvedcsukkal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője először azt feltételezte, hogy a Medvedcsukról készült fényképek hamisítványok, majd azt állította, hogy Medvedcsuknak “soha nem volt semmilyen kulisszák mögötti kapcsolata Oroszországgal”.

Ha lett volna, akkor a háború kezdete előtt elhagyta volna Ukrajnát – tette hozzá Peszkov.

Medvedcsuk ügyvédje februárban azt állította, hogy védence megúszta a házi őrizetet, azonban amikor ma a vele kapcsolatos kérdésekkel szembesültek, a Kreml azt állította, hogy semmilyen fogolycserét nem fognak engedni.

“Ami a (fogoly)cserét illeti, erről bizonyos kijevi színészek olyan szenvedéllyel, lelkesedéssel és örömmel beszéltek, pedig Medvedcsuk nem orosz állampolgár, és semmi köze a különleges katonai művelethez.

Ő egy külföldi politikus” – fogalmazott Peszkov egy sajtótájékoztatón.