Home / News / Kína elég agresszívan reagált Ausztrália bejelentésére, miszerint hiperszonikus rakétákba fog beruházni

Kína elég agresszívan reagált Ausztrália bejelentésére, miszerint hiperszonikus rakétákba fog beruházni

Nehéz időket élünk: globális koronavírus-járvány, orosz-ukrán háború, az ellentétek kiéleződése a nemzetközi színtéren, most pedig Kína ostorozza Ausztráliát, amiért katonai fejlesztésekbe kezd.

Habár nem annyira nagy meglepetés, hogy Kína ilyen hevesen reagált Ausztrália bejelentésére, miszerint hiperszonikus rakétákba fog befektetni, Peking ennél is tovább ment, és konkrétan magas készültségre szólította fel a térség országait a bejelentés nyomán.

Ausztrália és az Egyesült Államok, illetve az Egyesült Királyság egy közös nyilatkozatban számoltak be arról, hogy az AUKUS elnevezésű megállapodás keretében új együttműködés született az országok között a hiperszonikus fegyverek, valamint az elektronikus hadviselés terén történő beruházásokról.

Alig pár óra telt el, s Kína máris reagált a bejelentésre: Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője azonnal vádaskodással nyitott, és kijelentette, az országok csak “kihasználják az ukrán válságot”, hogy ezzel igazolják fegyverkezési bejelentésüket.

Kijelentette, Kína szerint ez a lépés nem csupán “a nukleáris fegyverek elterjedésének kockázatát növeli”, de fokozza a fegyverkezési versenyt, ezzel együtt pedig aláássa a békét, valamint a stabilitást az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Megjegyzéseit pedig egy felszólítás követte, ugyanis arra szólította fel a térség országait, hogy “legyenek fokozott készültségben”.

A Sydney Morning Herald jelentése szerint ezek a hiperszonikus rakéták akár szárazföldről, akár tengerről, de még a levegőből is indíthatóak, hatótávolságuk pedig a 2000 kilométert is meghaladhatja.

Az ausztrál kormány azonban nem véletlenül jelentette be az együttműködést: Morrison és kormánya ugyanis egyre jobban aggódik Kína fokozott katonai növekedése miatt, Peter Dutton védelmi miniszter pedig a múlt héten nem rejtette véka alá véleményét, és egyenesen úgy fogalmazott, a Dél-kínai-tengeren lévő szigetek militarizálása elfogadhatatlan.

Waving flag of China. Flag has real fabric texture.

Megjegyzései azt követően hangoztak el, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök korábban biztosította az ausztrál kormányt, Kína nem fogja militarizálni az érintett szigeteket, άм ennek ellenére mégis megtették.

Mivel a Salamon-szigetek létfontosságúnak számítanak Ausztrália számára, egyre nagyobb az aggodalom, hogy Kína katonai fenyegetése valós, annak ellenére, hogy a kínai kormány folyamatosan ferdít ennek kapcsán.