Home / News / Kreml: Putyin gratulál Orbán Viktor választási győzelméhez

Kreml: Putyin gratulál Orbán Viktor választási győzelméhez

Az orosz elnök szerint mindkét ország érdeke a kétoldalú kapcsolatok megerősítése.

A Kreml sajtószolgálata hétfőn közleményt adott ki, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulál Orbán Viktor miniszterlnök és pártja, a Fidesz vasárnapi választáson aratott győzelméhez.

„Az Orosz Föderáció elnöke, V. V. Putyin gratuláló táviratot küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért az általa vezetett pártszövetség győzött a magyar választások során”

– közölte a Kreml.

A sajtószolgálat megjegyezte, Putyin szerint a „bonyolult nemzetközi helyzet ellenére a kétoldalú kapcsolatok megerősítése teljes mértékben Oroszország és Magyarország népének érdekeit szolgálja” – számolt be a Tass.

Orbán Viktor április 4-én jelentette be pártja győzelmét az előző napon megtartott választások után.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a Fidesz és szövetségese, a Kereszténydemokrata Néppárt a 199 mandátumból 135-re számíthat az egykamarás parlamentben.

===========

A lengyelek szerint Orbán Közép-Európa árulója

Nemrég még úgy nyilatkozott a magyar miniszterelnök, hogy a lengyel kormányfővel együtt az egész Európai Uniót térdre kényszerítette, ahogy az egy utcai harcoshoz illik.

Ehhez képest villámgyorsan „megszűnt a kémia” a két ország vezetője között és már Orbán sem zeng ódákat a két kormány közti egyetértésről. Szent-Iványi Istvánt kérdeztük az okokról.

Az amerikai elnök eheti európai útján Kijevet ugyan kihagyja, de egynapos látogatást tesz Lengyelországban.

Kamala Harris alelnök pedig Varsó után Bukarestbe is elment a múlt héten, Magyarországot azonban nagy ívben elkerülte. De még ennél is figyelmeztetőbb, ami a magyar-lengyel kapcsolatok terén történik.

„Az idén elmarad a szokásos Lengyel-Magyar Barátság Napja, mert kormányunknak sikerült ezt a barátságot is megmérgeznie.

A hivatalos indoklás szerint az ukrajnai háború miatt marad el a közös ünneplés és Áder Jánost sem fogadja lengyel kollégája. Valójában azonban Orbán Viktor kétkulacsos, erkölcstelen, Putyin-párti politikája miatt vált a magyar kormány nemkívánatossá Lengyelországban” – írta közösségi oldalán Szent-Iványi István.

Az Egységben Magyarországért külpolitikai kabinetvezetőjétől arról is érdeklődtünk, hogy vajon az orosz-ukrán háború miatt vált-e végleg feszültté a magyar-lengyel viszony?

A „szerelem” már azelőtt kihűlőben volt a két kormány között, mint azt Orbán beismerni merte volna. „A magyar-orosz kapcsolat régóta jelent konfliktust a lengyelek számára, ezt már többször kifejezésre juttatták az elmúlt időszakban” – válaszolta a külpolitikai szakértő.

Emlékeztetett rá, hogy 2015-ben, amikor Putyin Budapesten járt, Kaczyński, aki még az ellenzék vezére volt, találkozni sem volt hajlandó Orbánnal a lengyelországi látogatása idején.

Az akkori kormányfő, Ewa Kopacz is rendkívül hűvösen fogadta a magyar miniszterelnököt. Mindennek tehát megvan már az előzménye és mindig is érzékeny téma volt az orosz kérdés, bár eddig „nem vált vízválasztóvá”.

Szent-Iványi jelezte, hogy két esemény hozta össze a magyar és a lengyel kormányt a közelmúltban. „Az egyik a migráció ügyében elfoglalt közös álláspont és még inkább a hetedik cikkellyel kapcsolatos egyetértés.”

Ez utóbbi esetében véd- és dacszövetséget fogadtak egymásnak.

„Most viszont nem lehet tovább a felszín alatt tartani az eddigi feszültséget. Teljesen nyilvánvalóvá vált a törés a két ország között.

Donald Tuskkal, aki március 15-én nálunk járt és a megérkezésétől az elutazásáig lehettem a kísérője, hosszan elbeszélgettünk erről a témáról is.”

Az egyik fontos kérdés pontosan ez volt, amiről sikerült az Európai Néppárt elnökével elbeszélgetniük, hogy „a lengyel mérsékelt politikai erők már nagyon régóta kritikusak az Orbán-kormánnyal kapcsolatban.

Ez viszont mára teljesen általánossá vált Lengyelországban. A lengyel politikai elit egésze elfordult tőle”.

A külpolitikai szakértő szerint maga „Mateusz Morawiecki miniszterelnök is látványosan kerüli Orbánnal a találkozót, Áder János látogatását lemondták, a lengyel jobboldali lapokban olyan cikkek jelennek meg, hogy rozsdás késsel szúrta hátba Lengyelországot a magyar miniszterelnök. Sőt: Orbán Viktort egyenesen a közép-európai térség árulójának nevezik.”

Szent-Iványi szerint mára számtalan jel bizonyítja, hogy komoly törés állt be a két ország között.

Donald Tusk azt is elmondta, szeretnék elkerülni, ami mostani látogatásának is részben célja volt, hogy az orbáni politika miatt beállt hűvös viszony elfordulás legyen Magyarországtól is.

A lengyel társadalomban ugyanis van egyfajta felháborodás és sokan azonosítják Orbán Viktort és az álláspontját Magyarországgal. Márpedig a közvélemény-kutatások szerint az ország többsége nem ért egyet Orbán álláspontjával és nem csak az ellenzék.

A kormánypártiak egyharmada is bírálja ezt a politikát, amit folytatnak, ezt az erkölcstelen álláspontot Ukrajnával kapcsolatban. Donald Tusk pedig aggódik, hogy mindez ne okozzon tartós károkat a magyar-lengyel kapcsolatokban.”

Márpedig sajnálatosan kevés ország van, amelyik szimpatizálna Magyarországgal és ezek közül talán a legfontosabb Lengyelország, ahol most erős fenntartásokkal kezelik hazánkat.

„Ez pedig teljes egészében annak köszönhető, hogy Orbán Viktor és csapata milyen külpolitikát folytat.

A külügyminisztere ugye megkapta a legmagasabb orosz állami kitüntetést és nem is hajlandó megválni tőle, ami a maga részéről persze érthető, hiszen sok szolgálatot tett Oroszországnak. És büszke rá.”

Mindennek a következményét pedig mi, magyarok viseljük, mivel a lengyelek valamilyen zavaros, Putyinra kacsintgató közösségnek néznek minket jelenleg.

„Persze, ha itt is, ott is fordulat következik a kormány összetételében, akkor ezen nyilván lehet javítani.

Márpedig aki kicsit is járatos a külpolitikában az tudja, hogy a szövetségeknek, a koalícióknak óriási a szerepük, különösen egy olyan ország számára, amelyik nem mondható jelentős méretűnek és nem rendelkezik jelentős erőforrásokkal.”

Mindez természetesen szóba került a Donald Tuskkal töltött idő alatt is, erősítette meg Szent-Iványi.

„Miután Tusk a lengyel ellenzék vezetője, esélye van rá, hogy jövő nyáron átveszi a kormányzást és ő abszolút nyitott a konszolidációra Magyarországgal. Helyén kezeli Orbán Viktort, akinek a politikáját nem azonosítja a magyar közvélemény álláspontjával.”

Viszont, ha marad Orbán, tovább mérgesedhet a lengyel-magyar viszony oly annyira, hogy ezt most már „Kaczyńskivel sem sikerülne visszaállítani.

Természetesen nagy mértékben függ minden a szomszédos háború végkimenetelétől és hogy miként alkalmazkodik hozzá Orbán Viktor. Mi, akik kicsit közelebbről ismerjük, tudjuk, hogy ő egy igazi politikai kaméleon. Bármikor képes arra, hogy gyökeresen változtasson a politikai álláspontján.

Ezért, ha ezt ismét megtenné, elképzelhető, hogy némileg javul a lengyel-magyar viszony, de mindez már olyan törést szenvedett, hogy szerintem ugyanoda nem tud már visszatérni, mint volt régen” – nyilatkozta a Hírklikknek Szent-Iványi István, az Egységben Magyarországért külpolitikai kabinetvezetője.