Home / News / Magyar páncélosok lepték el Vásárosnamény utcáit

Magyar páncélosok lepték el Vásárosnamény utcáit

Magyar páncélosok lepték el Vásárosnamény utcáit

A Magyar Honvédség csütörtökön jelezte, hogy Magyarországon nincs háborús helyzet, de a béke érdekében erőket csoportosítanak át az Ukrajnában kialakult helyzet miatt.

Péntek délelőtt megérkeztek a a keleti országrészbe rendelt magyar katonák, akik három darab – eredetileg orosz gyártmányú –

BTR 80A páncélozott csapatszállítóval és egy teherautóval leparkoltak az ukrán határtól 7 km-re fekvő Vásárosnamény főterére, és ott állomásoznak – írja a 444.

Egy brüsszeli újságíró éppen Magyarország keleti határáról tudósít, amikor az alábbi videót készítette a vélhetően a határ felé tartó harci járművekről.

=====

Orbán: Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia!

A HM egyik műveleti termében tekintette meg a kormányfő, mire áll készen a Honvédség.

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai helyzet miatt szerdán beugrott a Honvédelmi Minisztériumba, erről videót is kitett Facebook-oldalára ezzel a felütéssel:

Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia!

A kormányfő a miniszterrel és katonatisztekkel egyeztetett, miközben nagy képernyőn nézték a Keleti Pajzs 2022 hadművelet térképét. Elmondta a videóban, feszült a helyzet Ukrajna és Oroszország között, és „mindent meg kell tennünk a háború elkerülése érdekében”.

Hozzátette, azért kell ebből a konfliktusból kimaradni, mert az ország biztonsága a legfontosabb érdek.

Orbán szerint szó sem lehet „azoknak a baloldali javaslatoknak” az elfogadásáról, amik katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába.

Szerinte Magyarországnak a béke érdekében kell fellépnie, de a hadseregnek fel kell készülnie sok-sok menekült fogadására.

„Ma azt a benyomást szereztem, hogy erre képesek vagyunk, Magyarország biztonsága jó kezekben van” – zárta mondandóját a miniszterelnök, aki a kritikák szerint erősen oroszbarát politikát folytat, ellenben megszavazta a Moszkvára vonatkozó uniós szankciókat.