Home / News / Máris megjött Brüsszel válasza Orbán Viktor felvetésére

Máris megjött Brüsszel válasza Orbán Viktor felvetésére

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján többször is előkerült az uniós források kérdése, valamint a jogállamisági eljárás.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatos kijelentéseit az Európai Bizottság azonban nem hagyta szó nélkül csütörtökön.

A magyar kormányfő többek között azt is mondta kérdésre válaszolva, hogy a magyar kormány és Brüsszel között már nincs vita a korrupciós felvetések körül.

A Népszava megkérdezte Verlee Nuyts gazdasági ügyekben illetékes szóvivőt, aki erre úgy reagált, hogy a jogállamisági eljárás és a helyreállítási tervről folyó tárgyalás két külön folyamat.

A magyar helyreállítási tervről folyó megbeszéléseken sikerült haladást elérni az elmúlt hónapokban, ugyanakkor egy sor kérdés még nyitva van. Ezek közé tartoznak korrupcióellenes és oktatással kapcsolatos intézkedések – felelte a szóvivő.

A Bizottság a tárgyalásokon a tagállamok számára korábban megfogalmazott országspecifikus ajánlásokat veszi alapul, és Magyarország esetében ezek tartalmazzák egy antikorrupciós keret létrehozását.

Folytatjuk a megbeszéléseket Magyarországgal, és nagyon komolyan vesszük a helyreállításról szóló rendelet és tágabb értelemben a jogállam védelmében játszott szerepünket – hangsúlyozta a bizottsági szóvivő.

A miniszterelnök másik kijelentése az volt, hogy a jogállamisági eljárást csak a helyreállítási alapból érkező eurómilliárdokra lehet kiterjeszteni, és mivel ebből hazánk még semmit nem kapott, ezért már a bizottsági lépést sem érti.

A napilap ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy

A HATÁLYOS RENDELET VILÁGOSAN LESZÖGEZI, HOGY 2021. JANUÁRJÁTÓL KEZDVE JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁS ALÁ VONHATÓ MINDEN EU-BÓL ÉRKEZŐ TÁMOGATÁS, AMELLYEL KAPCSOLATBAN A NORMÁK MEGSÉRTÉSE FELMERÜLT.

A lap arra is emlékeztet, hogy Magyarország jelenleg is jelentős összegeket hív le a közösségi büdzséből.

Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Bizottság elmúlt két évben elért eredményeivel és politikájával kapcsolatos kérdésekre válaszol az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2022. április 5-én. Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek